Aan de hand van de gegevens vanuit de camera en verkeerslichten worden groepsgrootte en snelheid beoordeeld en springt het stoplicht sneller op groen.
Aan de hand van de gegevens vanuit de camera en verkeerslichten worden groepsgrootte en snelheid beoordeeld en springt het stoplicht sneller op groen. goedopweg.nl

Fietsproef op drukke kruising Ringweg Koppel-Holkerweg: ‘In een groepje rijden betekent sneller groen’

7 december 2023 om 07:10 Verkeer en vervoer

AMERSFOORT Om het fietsen in de stad te stimuleren en het verkeer sneller door te laten stromen, startte de gemeente Amersfoort op dinsdag 5 december een kleinschalige fietsproef. Bij het drukke kruispunt van de Ringweg Koppel met de Holkerweg gaan intelligente verkeerslichten ervoor zorgen dat fietsers, die in een groepje rijden, groen licht krijgen.

Speciale groene verkeersborden roepen fietsers op om een groepje te vormen en zo samen sneller door groen te fietsen. Slimme camera’s registreren dat er een groep van fietsers nadert. Aan de hand van de gegevens vanuit de camera en verkeerslichten worden groepsgrootte en snelheid beoordeeld en springt het stoplicht sneller op groen.

FIJN VOOR FIETSERS ÉN AUTO’S

Wethouder van gemeente Amersfoort Tyas Bijlholt: ,,Fietsers hoeven minder lang voor rood te wachten, waarmee we het fietsen in de stad aantrekkelijker maken. We evalueren de proef en maken daarmee inzichtelijk in hoeverre de fietsers minder wachttijd ondervinden en tegelijkertijd onderzoeken we of de neveneffecten voor het overige verkeer (auto en openbaar vervoer) minimaal kunnen houden.”

De proef wordt dan ook bewust uitgevoerd op het drukke fietspad van en naar het centrum aan de Holkerweg aldus Bijlholt: ,,Dit is hét punt in Amersfoort waar het enorm druk is en waar goede doorstroming voor fietsers en automobilisten enorm belangrijk is.”

De fietsproef heeft als doel om te leren of alles technisch naar behoren werkt, of de fietsmetingen betrouwbaar zijn en wat de effecten zijn op wachttijden voor fietsers en het overige verkeer. Bij positieve uitkomsten zal de gemeente naar meer locaties in de stad kijken om deze slimme oplossing in te zetten.

De proef duurt tot maart 2024 en wordt door de gemeente Amersfoort uitgevoerd in samenwerking met partner Goedopweg: www.goedopweg.nl.

Speciale groene verkeersborden roepen fietsers op om een groepje te vormen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie