Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Provincie Gelderland

‘Miskleun dreigt bij nieuwe doorfietsroute’

18 januari 2023 om 08:20 Verkeer en vervoer

AMERSFOORT Een doorfietsroute kun je zien als een intercity-fietspad, bedoeld om fietsers vlot, veilig en comfortabel van de ene plaats naar de andere te brengen. ,,Het concept definitief ontwerp van de doorfietsroute Amersfoort-Bunschoten slaat de plank op alle punten mis: het Amersfoortse deel van de route is onveilig, omslachtig en onaantrekkelijk. De Fietsersbond trekt daarom aan de noodrem.” Dat meldt Fietsersbond Amersfoort in een persbericht. 

Doorfietsroutes zijn fijne voorzieningen, die fietsers voor woon-werkverkeer een aantrekkelijk en hoogwaardig alternatief bieden voor de auto. Helemaal in lijn dus met een gezonde en milieuvriendelijke kijk op mobiliteit, onderdeel van de ambities van het huidige Amersfoortse college.

SLECHT BEDACHT ,,Maar dan moet zo’n doorfietsroute wel goed worden bedacht en uitgevoerd. Daar gaat het mis: het ontwerp schiet aan alle kanten tekort”, aldus de Fietsersbond. ,,Het tracé is slecht gekozen, met veel kruisend fiets- en autoverkeer en veel verkeerslichten. En op het voorgestelde tracé komen fietsers meerdere vervelende en soms onveilige verkeerssituaties tegen, met kruisend fietsverkeer, waarbij een bestaande hoofdfietsroute voorrang moet verlenen; een (niet door verkeerslichten geregelde) kruising met in- en uitrijdende ambulances; te weinig opstelruimte bij een kruising met een bestaande hoofdfietsroute; en veel interferentie met bezoekers (auto, fiets, te voet) van het Meander MC.”

Een door de Fietsersbond eerder, bij een review van het voorlopig ontwerp, voorgesteld alternatief tracé ,,vermijdt al deze situaties, heeft aanmerkelijk minder verkeerslichten en biedt de vlotheid, de veiligheid en het comfort waar het bij een doorfietsroute om begonnen is.”

MISKLEUN ,,Helaas hebben provincie en projectgroep van onze voorstellen en kritiekpunten vrijwel niets overgenomen en dreigt de nieuwe doorfietsroute, wanneer vastgesteld en gerealiseerd, een slechte investering van publiek geld te worden. Een regelrechte miskleun, die ook nog eens het lokale fiets-verkeer benadeelt”, aldus de Fietsersbond.

Op dit moment is het gemeentebestuur van Amersfoort aan zet: het definitief ontwerp is ter vaststelling voorgelegd. ,,Daarom trekken we als Fietsersbond Amersfoort aan de noodrem, om de gemeente te behoeden voor een slechte investering, die geen van de doelen van een doorfietsroute dient, op punten onveilig is en daarom naar verwachting door fietsers niet gebruikt zal worden.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie