Afbeelding
Cees Wouda

Geen bussen vanwege staking door streekvervoerders

23 juni 2022 om 09:57 Verkeer en vervoer

REGIO Het streekvervoer in Amersfoort ligt komende maandag stil vanwege een staking. FNV Streekvervoer meldt dat de buschauffeurs het werk neerleggen in meerdere steden in het land. 

Syntus Utrecht weet pas kort van tevoren welke ritten er vervallen, ‘maar doet zijn uiterste best om alle ritten die vervallen uit de reisplanners te halen’, schrijft de vervoerder.

Er wordt actie gevoerd tegen de cao-voorstellen van de werkgevers. Lutz Kressin, bestuurder FNV Streekvervoer spreekt namens de buschauffeurs en verwijt de streekvervoerbedrijven alleen maar goedkoper en efficiënter te willen werken ten koste van de chauffeurs. ,,De chauffeurs verdienen steeds minder en de werkdruk is torenhoog. Ze komen daardoor steeds moeilijker rond en het ziekteverzuim is gigantisch. Die spiraal moet doorbroken worden met een betere cao.”

In februari braken de werkgevers de cao-onderhandelingen plots af door onaangekondigd met een eindbod te komen. ,,Daar moesten de medewerkers het mee doen. Het was een karig bod en is dus door onze leden weggestemd’, aldus Kressin. Daarop stuurde FNV een ultimatum met de oorspronkelijke eisen. Omdat de werkgevers ook daar niet over wilden praten, wordt er sinds mei door het hele land gestaakt voor een betere cao. 

De leden van FNV hebben aangegeven door te gaan met acties tot er een betere cao ligt. Ook na de zomer zullen er nog meer acties volgen. Kressin laat weten dat er ook een landelijke actiedag in voorbereiding is. 

Syntus waarschuwt:
De staking vindt plaats bij Syntus Utrecht en U-OV.
Er kunnen in de hele Provincie Utrecht ritten vervallen. Stad en streek.
De staking geldt niet voor de buurtbussen en SyntusFlex.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie