Wethouder Buijtelaar ontvangt handtekeningen comité Red de intercity, voor behoud van de snelle treinverbinding met Amsterdam.
Wethouder Buijtelaar ontvangt handtekeningen comité Red de intercity, voor behoud van de snelle treinverbinding met Amsterdam. Ida Bromberg

‘Red de intercity’: 2757 handtekeningen voor overleg met staatssecretaris

25 november 2020 om 10:55 Verkeer en vervoer

AMERSFOORT ,,Een belangrijke steun in de rug.” Met deze woorden heeft de Amersfoortse wethouder mobiliteit Hans Buijtelaar woensdagmorgen een pakket met 2757 handtekeningen in ontvangst genomen, aangeboden en verzameld door comité Red de IC, oftewel Dillan Hos en Ivo van Beek, initiatiefnemers van de petitie tegen het schrappen van de intercity tussen Amersfoort en Amsterdam.

Buijtelaar nam de handtekeningen dezelfde dag mee naar een groot bestuurlijk overleg over infrastructuur, ruimte en transport met provinciaal gedeputeerde Arne Schaddelee en staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. De handtekeningen moeten de staatssecretaris stimuleren haar besluit te herzien.

,,Deze verbinding is van groot belang voor een snelle bereikbaarheid tussen woning en werkplaats of opleidingsplek en voorkomt ongewenste automobiliteit”, aldus het comité. Naast vele Amersfoorters tekenden ook inwoners uit de regio rond Amersfoort en het oosten van het land de petitie, zoals forenzen uit Zwolle, Deventer, Apeldoorn en Harderwijk die via Amersfoort CS naar Amsterdam reizen.

,,Het gesprek hierover is nog niet geëindigd”, aldus Buijtelaar. ,,Amersfoort is de zogenoemde ‘draaischijf’ van midden Nederland, dan kan deze verbinding niet wegvallen. Bovendien blijft de stad doorgroeien, we zijn bezig tienduizenden woningen te realiseren. Mensen die hier komen wonen, moeten ook van A naar B en je wil niet dat die allemaal in de auto stappen.”

Staatssecretaris Van Veldhoven is van plan de rechtstreekse intercity tussen Amersfoort en Amsterdam Centraal vanaf 2029 schrappen als onderdeel van het project OV SAAL. Dit project heeft als doel het openbaar vervoer van Schiphol via Amsterdam naar Almere en Lelystad te verbeteren. Reizigers vanuit de regio Amersfoort en het oosten van het land zijn dan aangewezen op een sprinter of de intercity naar Amsterdam-Zuid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie