Afbeelding
Skitterphoto | pixabay

Geen intercity meer tussen Amersfoort en Amsterdam

7 oktober 2020 om 20:28 Verkeer en vervoer

AMERSFOORT Treinreizigers kunnen binnenkort niet meer met de intercity van Amersfoort naar Amsterdam Centraal. Ondanks dat de lijn zeer populair is, heeft staatssecretaris Van Veldhoven besloten om de intercity’s op deze lijn niet meer in te zetten. 

door Jeroen van der Veer

Op 28 september hebben staatssecretaris Van Veldhoven en de bestuurders van de MRA een besluit genomen over het project OV SAAL (Openbaar Vervoer Schiphol - Amsterdam - Almere – Lelystad). Hoewel de provincie, de regio en de gemeente Amersfoort niet deelnemen aan het project OV SAAL heeft het genomen besluit een negatieve invloed op de bereikbaarheid van Amersfoort via het spoor van en naar Amsterdam Centraal.

Deze keuze leidt tot het verschuiven van de directe intercityverbinding (2 x per uur) naar station Amsterdam Zuid vanaf 2029 (4 x per uur). Amsterdam Centraal blijft dan alleen met sprinters bereikbaar. ,,Het college kan nog niet overzien welke voor- en nadelen gepaard gaan met deze voorgestelde verschuiving”, schrijft Hans Buijtelaar in een collegebericht.

Samen met de Regio Amersfoort en de Provincie Utrecht is een brief gestuurd aan de Staatssecretaris met het verzoek het genomen besluit tussen de Staatssecretaris en de MRA te beschouwen als een tijdelijk besluit, waarover pas definitief besloten kan worden aan het landelijke OV- en spoortafeloverleg van 4 november 2020. ,,Daarnaast doe ik, samen met mijn collega-bestuurders, de oproep aan de staatssecretaris om te komen met voorstellen om het OV in en om Amersfoort te verbeteren.”

Amersfoortse treinreizigers moeten straks de directe intercity van Amersfoort naar Amsterdam Centraal missen. Ze zijn dan voortaan aangewezen op de minder vaak rijdende sprinter. Gemeente, regio en provincie hebben in een brief hun ongenoegen over het besluit geuit. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie