Marcel Kegler van HVC (links) en Herman Petten van VOP schudden elkaar de hand.
Marcel Kegler van HVC (links) en Herman Petten van VOP schudden elkaar de hand. BDUmedia
Podcast ‘Verenigd Amersfoort’

Voetbalverenigingen HVC en VOP willen fuseren: ‘Beide clubs worden er beter van’

16 maart 2023 om 16:30 Verenigingen Podcastdrieluik ‘Verenigd Amersfoort’

AMERSFOORT Door toenadering van voorzitters Marcel Kegler (HVC) en Herman Petten (VOP) hopen de twee clubs in 2025 samen verder te gaan onder een nieuwe, nog onbekende, naam. Teruglopende ledenaantallen, een slepende zoektocht naar vrijwilligers en inefficiënte veldverdelingen zijn steeds nijpendere problemen voor Amersfoortse sportclubs. Fusieplannen komen daardoor steeds vaker in bestuurskamers ter sprake.

Amersfoort kent momenteel dertien voetbalverenigingen en meer dan zeventig voetbalvelden. De grootte van de verenigingen loopt erg uiteen. Zo heeft HVC honderd leden en twee voetbalvelden en moet VV Hoogland meer dan 1250 leden laten voetballen op zes velden. Dit creëert een scheve veldverdeling bij de voetbalclubs. De immens drukke veldbezetting heeft voor de grotere verenigingen als gevolg dat wedstrijden regelmatig moeten worden verplaatst of dat speeldagen langer duren dan verwacht, terwijl bij de kleinere clubs de velden veelal leeg liggen. 

Ontdek meer over deze Amersfoortse fusie tussen HVC en VOP via onze podcast op Spotify. Beluister ook de andere delen van het drieluik hier.

NOSTALGISCHE GEVOELENS

Fuseren is niet zo makkelijk als dat het lijkt. Verschillende clubculturen en nostalgische gevoelens spelen vaak een belemmerende rol in het fusieproces, ziet ook Marcel Kegler. ,,De leden van HVC hadden dubbele gevoelens over de fusieplannen. Er zijn altijd mensen die het spannend vinden, maar om de toekomst van de club te waarborgen moeten we als kleine club een oplossing zoeken. VOP heeft dezelfde soort achterban en een geweldig complex. Dat biedt kansen en perspectief.”

HVC is honderd jaar geleden ook succesvol ontstaan uit een fusie, dus waarom kan het nu niet?

Binnen het Amersfoortse voetbal heeft HVC misschien wel de rijkste geschiedenis. In het verleden speelde HVC nog in de eerste divisie. Met spelers zoals Piet Schrijvers, Jan Zwartkruis en Ronald Spelbos kent de club grote namen. Voorzitter Kegler geeft aan er alles aan te doen om die geschiedenis nooit te laten verdwijnen. ,,Het belangrijkste doel is om in de fusie de eigen clubidentiteit te waarborgen. De leden zorgen ervoor dat de historie in stand blijft en er ook weer nieuwe geschiedenis wordt geschreven. Uiteindelijk creëer je samen een nieuwe identiteit. HVC is honderd jaar geleden ook succesvol ontstaan uit een fusie, dus waarom kan het nu niet?”


Piet Schrijvers speelde van 1963 tot 1965 voor HVC en later zelfs voor het Nederlands elftal. (Foto: Rob Mieremet / Anefo)

FLEXIBEL SPORTEN De behoeften op het gebied van sport en bewegen lijken te zijn veranderd. Werkschema’s, sociale contacten en vrijetijdsbestedingen van inwoners lopen steeds meer door elkaar heen, waardoor flexibel sporten in bijvoorbeeld fitnesscentra populairder is geworden. In de Amersfoortse Sportnota geeft daardoor bijna de helft van alle Amersfoortse sportverenigingen aan moeite te hebben om openstaande vrijwilligersfuncties in te vullen.

Een tekort aan vrijwilligers en een scheve verdeling van de velden zorgen dus voor grote toekomstproblemen bij onder andere Amersfoortse voetbalclubs. Een herverdeling van accommodaties en velden moet het aanbod weer glad gaan strijken. De gemeente hoopt dat de clubs samen naar oplossingen zoeken, gaan samenwerken of zelfs fuseren. Door middel van een meerjaren-investeringsplan wordt er voorlopig vijf miljoen euro beschikbaar gesteld om verouderde accommodaties te verbeteren.

In de Amersfoortse voetbalwereld lopen de meningen nog wel uiteen wat betreft fuseren. Toch is de Keistad geen vreemde eend in de bijt. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is te zien dat het aantal fusies in sport-, cultuur- en recreatiesector in heel Nederland door het dak is gestegen. De voorlopige cijfers van vorig jaar laten zelfs zien dat meer dan 180 verenigingen met elkaar fuseerden. Een absoluut landelijk hoogtepunt.

In de grafiek zijn, vanaf 2010 tot 2022, het aantal fusies van Nederlandse verenigingen te zien. Deze grafiek betreft alleen verenigingen in de sector sport, recreatie en cultuursector. In de grafiek is te zien dat het aantal fusies de afgelopen jaren in deze sector enorm is toegenomen en zelfs tot recordhoogte is gestegen. Het CBS spreekt hierbij van een fusie wanneer er sprake is van een: Samenvoeging van twee of meer bedrijven waarbij de oorspronkelijke productiefactoren worden voortgezet in één ‘nieuw’ bedrijf. (Bron: CBS)

‘ER MOET IETS GEBEUREN’

Kleinere clubs zoals HVC en VV De Posthoorn lijken op voorhand het meest interessant te zijn voor een fusie. Waar HVC met VOP de handen al uit de mouwen heeft gestoken, ziet ook fusie commissielid van VV De Posthoorn Frank Korting dat er iets moet gebeuren. ,,VV De Posthoorn heeft slechts één veld, drie teams en honderd leden. Als club gebruiken wij de accommodatie optimaal, maar ik kan me voorstellen dat de ruimte in combinatie met een andere club efficiënter ingedeeld kan worden. Wij hebben ook diverse lijntjes lopen. Alleen nog geen concrete plannen.”

VOP is niet direct een kleine club. De vereniging heeft meer dan 500 leden en kan de broek zelf nog lang ophouden. Voorzitter Herman Petten denkt echter wel dat alle clubs hun ruimte optimaal moeten benutten. ,,Wij kunnen het gebruik van ons sportpark optimaliseren. Vier jaar geleden hadden we nog zevenhonderd leden en draaiden we op volle toeren. Door een terugloop zijn er nu nog vijfhonderd leden over. Door samen te gaan met HVC willen we weer terug naar de oude optimale situatie. Beide clubs worden er beter van.”

NOG NIETS CONCREET

In de komende maanden gaan Kegler en Petten hun plannen verder uitwerken. ,,De plannen zijn serieus, maar nog niet tastbaar. Alle leden moeten nog gaan stemmen en als de meerderheid het niet wil, gaat het niet gebeuren”, aldus Kegler. De voorzitters benadrukken dat er nog niets concreet is. Toch ziet Kegler in sportpark Olympus, de huidige thuisbasis van VOP, een mooie thuisbasis voor beide clubs. ,,Het complex ligt in de wijk Vathorst. Dat is een groeiende wijk met veel jonge gezinnen. Door onze krachten te bundelen kunnen wij de wijk van een beter aanbod voorzien.”

Tot slot kijkt ook Petten hoopvol naar toekomst, al moet er nog wel veel gaan gebeuren. ,,Juridisch gezien hebben we nog een lange weg te gaan. We hopen in de zomer van 2025 officieel samen verder te gaan, maar daarvoor heeft het sportpark wel een extra kunstgrasveld nodig. Over een halfjaar gaat de gemeenteraad beslissen of er voldoende budget voor de plannen is. Voorlopig reiken wij met onze plannen de gemeente een cadeautje aan.”

Voorlopig reiken wij met onze plannen de gemeente een cadeautje aan

Ben van Koningsveld, wethouder van sport in de gemeente Amersfoort, kan zich vinden in de uitspraak van Petten. Hij is blij met de ontwikkeling van de twee voetbalclubs. ,,Ik vind het heel positief dat clubs zoals HVC en VOP zelf de handschoen oppakken. We hopen dat alle clubs de kern van het probleem inzien.” Van Koningsveld hoopt nu dat ook andere clubs het voorbeeld volgen. ,,We hebben geen lijstje opgesteld met clubs die weg moeten. We gaan met iedere club in gesprek en iedereen mag zijn wensen aangeven. We moeten wel realistisch zijn. Als clubs er naar veel gesprekken niet uitkomen moet er een stevigere toon komen. Het probleem gaat niet weg als we allemaal stil blijven staan. Desondanks staat de snelheid in dit proces niet voorop.”

Over de podcastserie ‘Verenigd Amersfoort’
In de audio-afleveringen van ‘Verenigd Amersfoort’ zijn stevige gesprekken, interviews en persoonlijke verhalen te horen van Amersfoorters. Als aanvulling op de podcast, publiceert De Stad Amersfoort ook artikelen online die de feiten en cijfers achter de podcastverhalen onthullen.

In de eerste aflevering komt vrijwilliger Gerard van den Bor van AV Triathlon aan het woord. Hij helpt al dertig jaar mee bij de triathlon vereniging en merkt op dat er steeds meer vacatures vrijkomen, maar minder vrijwilligers zijn.

In deze tweede aflevering kijkt de redactie dus naar de problematiek rondom de Amersfoortse voetbalclubs. Op sommige Amersfoortse voetbalvelden rolt de bal heel weinig, terwijl grotere clubs hun vele teams met moeite een speelveld kunnen garanderen. Om dit probleem op te lossen, moet er snel iets gebeuren, vinden voorzitters Marcel Kegler van HVC en Herman Petten van VOP.

De cultuursector komt in het derde deel van podcastserie ook aan bod. Er wordt onder andere gekeken naar de leegloop van culturele verenigingen in Nederland. In ons kikkerlandje daalt het aantal leden namelijk fors, terwijl Amersfoort een ander stemgeluid laat horen. Samen met Jan de Vries van muziek- en showband Juliana, Tom Oort van muziekvereniging KAMV en coördinator Ellen van Genuchten van Amateurkunst033 gaat de redactie om de tafel. Waarom verschilt Amersfoort zo van het landelijke beeld?

(Houd de website en sociale media van De Stad Amersfoort in de gaten voor de komende artikelen en podcastafleveringen).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie