Ingang van Rusthof. Een deel van de begraafplaats is al geruime tijd ingericht als islamitische begraafplaats.
Ingang van Rusthof. Een deel van de begraafplaats is al geruime tijd ingericht als islamitische begraafplaats. Archief De Stad Amersfoort

Gemeente Amersfoort maakt eeuwigdurende grafrust mogelijk

Religie

AMERSFOORT Gemeente Amersfoort maakt begraven voor onbepaalde tijd mogelijk. Graven op de gemeentelijke begraafplaatsen worden nu alleen tijdelijk uitgegeven. Omdat de gemeente regelmatig naar de mogelijkheid voor ‘eeuwigdurende grafrust’ wordt gevraagd, onder meer door fractievoorzitter Tahsin Bülbül van DENK, stelt het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor om de regels voor begraven uit te breiden.

Op de gemeentelijke begraafplaatsen worden graven nu voor een periode van tien of vijfentwintig jaar uitgegeven, met de gelegenheid om daarna vijf of tien jaar te verlengen. In een aantal religies is eeuwigdurende grafrust belangrijk voor gelovigen. Dat geldt onder meer voor de islam en het jodendom. Eeuwigdurende grafrust, of in juridische termen ‘grafrust voor onbepaalde tijd’, is in Nederland niet gebruikelijk. Mede daarom kiezen mensen ervoor in een ander land begraven te worden. Vaak het land van herkomst of dat van voorouders. Maar de behoefte in Nederland aan begraafplaatsen waar overledenen voor onbepaalde tijd worden begraven, groeit de laatste jaren.

Lees ook ‘Als een land goed genoeg is om in te leven, dan is het zeker goed genoeg om er begraven te worden‘.

Tijdens de coronapandemie konden overledenen niet altijd over worden gevlogen naar een land waar eeuwigdurende grafrust mogelijk is. De wens om in Nederland voor onbepaalde tijd te kunnen worden begraven, werd daardoor dringender. Ook in Amersfoort was dat het geval. Om aan deze vraag tegemoet te komen, stelt het college voor om de verordening voor het crematorium en de gemeentelijke begraafplaatsen Amersfoort uit te breiden.

Een begraafplaats voor onbepaalde tijd - zo lang de begraafplaats bestaat - zal tussen de 9.542 en 15.248 euro kosten. Afhankelijk van het type graf. Om de tarieven voor grafrechten voor onbepaalde tijd vast te stellen, is uitgegaan van de huidige tarieven voor bepaalde tijd, omgerekend naar 100 jaar. Met mensen die een graf voor onbepaalde tijd willen, maar het bedrag niet in één keer kunnen betalen, wordt gekeken naar een betalingsregeling.
De gemeenteraad neemt later dit jaar een besluit over het raadsvoorstel.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie