Afbeelding
Pixabay

Gemeente wil ‘grafrust voor onbepaalde tijd’ mogelijk maken

Overig

AMERSFOORT Gemeente Amersfoort wil het begraven voor onbepaalde tijd mogelijk maken. Het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad stelt voor om de regels uit te breiden. Op de gemeentelijke begraafplaatsen worden graven nu voor een periode van tien of 25 jaar uitgegeven, met de gelegenheid om daarna vijf of tien jaar te verlengen. In een aantal religies is eeuwigdurende grafrust echter belangrijk voor gelovigen, onder andere in de islam en het jodendom.

De, in juridische termen, ‘grafrust voor onbepaalde tijd’ is in Nederland niet gebruikelijk. Mede daarom kiezen sommige mensen ervoor in een ander land begraven te worden. Dit is vaak het land van herkomst of dat van de voorouders. De behoefte in Nederland aan begraafplaatsen waar overledenen voor onbepaalde tijd worden begraven, groeit de laatste jaren echter. 

CORONA Tijdens de coronapandemie konden overledenen ook niet altijd over worden gevlogen naar een land waar eeuwigdurende grafrust mogelijk is. De wens om in Nederland voor onbepaalde tijd te kunnen worden begraven, werd daardoor nog dringender. Ook in Amersfoort was dat het geval.Om aan deze vraag tegemoet te komen, stelt het college voor om de verordening voor het crematorium en de gemeentelijke begraafplaatsen Amersfoort uit te breiden. De gemeenteraad neemt later dit jaar een besluit over het raadsvoorstel.

Een begraafplaats voor onbepaalde tijd - zolang de begraafplaats bestaat - zal tussen de € 9.542,- en € 15.248,- euro gaan kosten. De prijs is afhankelijk van het type graf. Om de tarieven voor grafrechten voor onbepaalde tijd vast te stellen ,is uitgegaan van de huidige tarieven voor bepaalde tijd, omgerekend naar honderd jaar. Met mensen die een graf voor onbepaalde tijd willen, maar het bedrag niet in één keer kunnen betalen, wordt gekeken naar een betalingsregeling.

advertentie
advertentie