De Kruispunt kerk in Vathorst.
De Kruispunt kerk in Vathorst. Kruispunt kerk

Predikant Kruispunt Vathorst geschorst om ‘grensoverschrijdend gedrag’

16 september 2020 om 10:03 Religie

AMERSFOORT Dominee Jaap Hansum moet vertrekken bij de protestantse gemeente Kruispunt Vathorst in Amersfoort. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag in de pastorale relatie met een vrouwelijk gemeentelid.

Hansum is voor onbepaalde tijd geschorst, meldt het Nederlands Dagblad. De afgelopen periode deed het Classicaal College voor het Opzicht (CCO) onderzoek naar de kwestie. De predikant zou de overtreding in maart hebben begaan. In mei adviseerden twee visitatoren onderzoek te doen naar ‘seksueel misbruik in een pastorale relatie’. Een perswoordvoerder van Kruispunt zegt tegenover de krant niet te weten of Hansum ook voor zijn komst naar Amersfoort over grenzen heen is gegaan. Hansum was tot anderhalf jaar geleden bijvoorbeeld voorganger bij de hervormde Maranathakerk in Lunteren

Hansum kan nog in beroep gaan tegen zijn schorsing. Doet hij dit niet, dan is deze definitief per 7 oktober. De gemeente in Amersfoort heeft niet overwogen de kwestie over te dragen aan de burgerlijke rechter.

Dominee Hansum (1968) was zes jaar lang predikant in Lunteren, van 2013 tot januari 2019. Tussen 2009 en 2013 woonde hij met zijn gezin in Beirut, Libanon. Hier was hij docent en studentenpastor aan de Hear East School of Theology. Voor die periode was Hansum missionair predikant in Antwerpen en als gastdocent verbonden aan de vakgroep Godsdienstwetenschappen en Missiologie van de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven. Hansum is getrouwd en heeft drie kinderen.

Jannes Bijlsma
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie