De twee percelen die zijn aangekocht voor de aanleg van een islamitische begraafplaats.
De twee percelen die zijn aangekocht voor de aanleg van een islamitische begraafplaats. Gemeente Amersfoort

Gemeente Amersfoort koopt grond in Hoogland-West voor islamitische begraafplaats

11 juli 2023 om 16:51 Politiek

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort heeft een stuk grond aangekocht in Hoogland-West als beoogde locatie voor een islamitische begraafplaats. Sinds begin vorig jaar wordt gezocht naar een geschikte plek waar Amersfoortse moslims hun dierbaren kunnen begraven. Uit locatieonderzoek komen twee aansluitende percelen in het buitengebied ten westen van Hoogland naar voren. Nu de eigenaar heeft ingestemd met de verkoop, kan de gemeenten met omwonenden en andere belanghebbenden in gesprek om hun wensen, aandachtspunten en ideeën te kunnen betrekken bij het realiseren van de begraafplaats. Deze gesprekken starten na de zomervakantie.

Wethouder Rutger Dijksterhuis (Ruimtelijke Ordneing) is tevreden over de aankoop: ,,De plek waar je je dierbaren begraaft of zelf begraven wilt worden, is vaak een plek waar je je verbonden mee voelt. Het is dan ook begrijpelijk dat steeds meer Amersfoortse moslims in hun eigen stad begraven willen worden. We hebben niet alleen een juridische plicht als gemeente om dat mogelijk te mogelijk te maken, maar als samenleving ook een morele verplichting. Na een uitgebreide en afgewogen zoektocht, hebben we een geschikte locatie gevonden. Het is nu zaak om de moslimgemeenschap de kans te geven een plek te creëren die aan hun wensen voldoet, de mensen uit de omgeving bij het vervolg te betrekken en er samen met hen voor te zorgen dat de begraafplaats op een passende manier onderdeel gaat uitmaken van het gebied.” 

Coronamaatregelen

De vraag van Nederlands moslims om in Nederland volgens islamitische gebruiken en tradities te begraven en begraven te worden, groeit. In coronatijd nam die behoefte verder toe, doordat coronamaatregelen de mogelijkheden voor begraven in het vaderland beperkten. Het Samenwerkingsverband van Amersfoortse Moskeeën (SvAM), aanspreekpunt namens de Amersfoortse moslimgemeenschap, en het college van burgemeester en wethouders zijn sindsdien met elkaar in gesprek over een islamitische begraafplaats.

Het Samenwerkingsverband heeft in die gesprekken aangegeven dat er ook onder hun achterban vraag is naar begraafmogelijkheden in de eigen woonplaats. Mede hierdoor is het op de gemeentelijke begraafplaatsen mogelijk geworden om grafrechten voor onbepaalde tijd te verkrijgen. Daarnaast startte het college onderzoek naar een geschikte locatie voor een islamitische begraafplaats in (de regio) Amersfoort. Dit locatieonderzoek leidde tot een longlist met potentieel geschikte plekken, en vervolgens tot een shortlist. Van de overgebleven opties op de shortlist, komen de percelen in Hoogland-West voor het college duidelijk naar voren als voorkeurslocatie. 

Doorverkoop

De gemeente wil de percelen doorverkopen aan het SvAM. Wensen Samenwerkingsverband De locatie is goed bereikbaar aan de rand van het buitengebied. Het is mogelijk om hier een begraafplaats te realiseren in eigen beheer van het SvAM en met een eigen entree. Beide zijn nadrukkelijke wensen van het Samenwerkingsverband. Na de zomer worden gesprekken met omwonenden van de beoogde locatie en andere belanghebbenden georganiseerd. Daarna informeert het college de gemeenteraad over de opbrengst van de gesprekken en vraagt het college de gemeenteraad om een besluit te nemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie