Afbeelding
Bart Belterman/BDU Media

Amersfoort zoekt haar eerste kinderburgemeester

20 november 2022 om 13:21 Politiek

Burgemeester Bolsius van Amersfoort zoekt er een belangrijke hulp bij: een kinderburgemeester. De kinderburgemeester vertegenwoordigt de kinderen van alle basisscholen en geeft de kinderen een stem. Alle kinderen in Amersfoort die nu in groep 7 zitten mogen solliciteren op de baan van kinderburgemeester. De kinderburgemeester zal worden aangesteld voor een periode van een jaar. 

Dat Amersfoort juist nu bekend maakt een kinderburgemeester te zoeken is geen toeval. Op 20 november is het de Internationale dag van de rechten van het kind. Raadslid Youssef El-Messaoudi (GroenLinks) maakte zich er samen met Amersfoort2014 en de ChristenUnie hard voor dat er in Amersfoort een kinderburgemeester komt en diende daarom in de vorige raadsperiode de motie Kinderburgemeester in. ,,Kinderen zijn de toekomstige bewoners en gebruikers van Amersfoort. Samen met de kinderwijkraden die er in de stad al zijn, kan de kinderburgemeester opkomen voor de belangen van kinderen en praten met de gemeente over onderwerpen die voor kinderen belangrijk zijn.”  

De kinderburgemeester praat met kinderen en de kinderwijkraden over onderwerpen die zij belangrijk vinden. En zet de ideeën en wensen van kinderen op de kaart bij de mensen die belangrijke beslissingen nemen over Amersfoort. Ook gaat de kinderburgemeester met de burgemeester of wethouders naar activiteiten die voor kinderen belangrijk zijn, bijvoorbeeld de sinterklaasintocht of Koningsdag. 

Kinderen kunnen zich tot uiterlijk 6 januari 2023 verkiesbaar stellen voor de functie van kinderburgemeester via de website van de gemeente Amersfoort. Het is belangrijk dat het kind in Amersfoort, Hoogland of Hooglanderveen woont en hier in groep 7 zit. De gekozen kinderburgemeester gaat van april 2023 tot en met maart 2024 aan de slag. Uit alle inzendingen mogen de beste kandidaten zich presenteren in het stadhuis, waarna een deskundige jury van kinderen de kinderburgemeester kiest.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie