Het Amersfoortse stadhuis. Tot dusverre hebben veertien partijen zich gemeld voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Het Amersfoortse stadhuis. Tot dusverre hebben veertien partijen zich gemeld voor de gemeenteraadsverkiezingen. BDU

‘Zwarte Piet is Zwart’: waarschijnlijk enige ‘rechtse’ partij in Amersfoort

13 januari 2022 om 17:27 Politiek

AMERSFOORT De partijen PVV en Forum voor Democratie (FvD) doen niet mee aan de verkiezingen voor de gemeenteraad in Amersfoort op 16 maart. Tenminste - Amersfoort staat niet op de lijsten met deelnemende gemeenten op de websites van deze partijen. Eventuele kandidaten hebben zich ook nog niet gemeld bij de lokale media.

Jeroen de Valk

Op verzoeken - telefonisch en per mail - om informatie te verschaffen, wordt sinds zo’n tien dagen niet gereageerd door de kennelijk druk bezette medewerkers. Dat de genoemde partijen afzien van deelname, wordt bevestigd door Gimo Baram van de nieuwe Amersfoortse lijst Zwarte Piet is Zwart.

Baram was beleidsmedewerker van de PVV in de provincie Utrecht. Hij laat weten aan de verslaggever ook verwantschap te voelen met de standpunten van het FvD. Maar aangezien de genoemde partijen geen gemeentelijke vertegenwoordiging hebben, begon hij zijn eigen lijst: Zwarte Piet is Zwart.

NEDERLANDSE TRADITIES Zoals de naam al aangeeft, zetten Baram cum suis zich in voor onder meer het behoud van zwarte Piet en meer Nederlandse tradities. Binnenkort publiceert De Stad Amersfoort een interview met Baram.

Op maandag 31 januari, de ‘dag van de kandidaatstelling’, moeten alle lijsten met kandidaten zijn ingeleverd. Een commissie buigt zich dan hierover. Enkele criteria zijn: kandidaten moeten in de zelfde gemeente wonen en minimaal achttien jaar zijn. Een partijprogramma mag niet in tegenspraak zijn met de openbare orde. Uiterlijk medio februari zijn de beoordeelde lijsten ‘onherroepelijk’ en dus definitief.

TWEEDE KAMER Op 13 januari meldde het FvD op de eigen website dat de partij meedoet in vijftig gemeenten. De PVV is van de partij in 31 gemeenten. De dichtstbijzijnde gemeente vanaf Amersfoort met een vertegenwoordiging van deze partijen is Utrecht. Nederland kent thans - na talrijke opheffingen en samenvoegingen - 345 gemeenten.

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 17 maart 2021 kwamen PVV en FvD beide in de Kamer. Als de aantallen van toen behaalde Kamerzetels worden omgerekend in die van Amersfoortse raadszetels, dan zou PVV er in de stad drie krijgen en FvD één. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie