Afbeelding
Rinus van Denderen

VVD de grootste in Amersfoort, D66 grootste stijger

18 maart 2021 om 03:17 Politiek

AMERSFOORT Net als in het landelijke beeld, is ook in Amersfoort de VVD de grootste partij geworden bij de Tweede Kamerverkiezingen. D66 werd nipt de tweede partij, op afstand gevolgd door GroenLinks.

GroenLinks is procentueel ook de grootste daler. Maar er waren meer verliezers. Onder meer PVV, CDA, SP en 50PLUS moesten in Amersfoort inleveren. Bij de winnende partijen zien we in Amersfoort, net als het landelijke beeld, een flinke winst voor D66. De partij is procentueel ook de grootste stijger. Ook Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie winnen iets. 

Van de nieuwe partijen heeft Volt 3,4 procent van de stemmen gehaald. JA21 komt uit op 1,9 procent.

De opkomst in Amersfoort was 82,7 procent en dat is iets lager dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2017, toen was het 84,7 procent. Kijk hieronder voor alle gegevens van de Amersfoort.

LANDELIJKE OPKOMST De opkomst bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer komt volgens een aangepaste exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS uit op 82,6 procent. Daarmee zou het de hoogste opkomst zijn sinds 1986 toen bijna 86 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen. Bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 was de opkomst 81,9 procent.

De verkiezingen verliepen door het coronavirus dit jaar heel anders dan vier jaar geleden. Mensen van zeventig jaar en ouder mochten per brief stemmen en de stembureaus waren drie dagen open. De eerste twee dagen waren de deuren open voor kwetsbare mensen.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie