Afbeelding
Pixabay

Raadsleden in Amersfoort lopen boos weg bij belangrijke raadsvergadering

Politiek

AMERSFOORT De gemeenteraadsvergadering van dinsdagavond heeft in Amersfoort - mede door het weglopen van raadsleden - flink wat tongen losgemaakt. Er moesten deze avond belangrijke besluiten genomen worden en omdat niet alle leden van de raad hierbij aanwezig konden zijn, werd door Menno Fousert (fractievoorzitter van Amersfoort2014) verzocht niet te stemmen. Toen hij hiervoor geen meerderheid kreeg, besloten meerdere raadsleden direct te vertrekken.

Fysiek of online vergaderen; het houdt de gemoederen in Amersfoort al langer bezig. In verband met het coronacrisis is niet iedereen van mening dat vergaderen in de voormalige Prodentfabriek in De Nieuwe Stad bevorderlijk is. Toch besloot de meerderheid dat dit wél op een veilige manier kon en daardoor leek dinsdagavond een belangrijk moment voor de stad te worden.

Zo zou de begroting voor de komende jaren besproken worden, maar meerdere raadsleden waren hier niet bij aanwezig. Fousert had graag gezien dat er geen besluiten werden genomen, omdat Ben Stoelinga (Amersfoort 2014) en de gehele fractie van BPA niet aanwezig waren. Nu is dat niet zo bijzonder meer, want beide heren nemen al langer geen deel aan de fysieke bijeenkomsten.

Toch was Fousert van mening dat door het wegvallen van Marc Smits (een SP-raadslid dat in afwachting is van een coronatest) er beter geen stemmingen plaats konden vinden. Dit ordevoorstel werd afgewezen door de meerderheid van de raad, waarna Fousert en partijgenoot Sieta Koet hun spullen pakten en vertrokken. Ook Rob Molenkamp (Lijst Molenkamp), Judith van Zon (SP) en Noëlle Sanders (Lijst Sanders) volgden het voorbeeld van de fractievoorzitter van Amersfoort2014.
Dit zorgde allemaal voor flink wat onrust, maar de raadsvergadering, inclusief stemming, ging vervolgens wel door. ‘Er is altijd wel iemand die afwezig is’, was de mening van de presidium-voorzitter. ‘Ook in de corona-tijd moet de stad bestuurd worden’.

door Jeroen van der Veer

advertentie