Raad blijft ‘fysiek vergaderen’: verstandig besluit of de dood van de democratie?

23 sep, 14:58 Politiek
Gemeente Amersfoort
Ralph Langendam (BPA): pleidooi voor raadsleden in de 'risicogroep'.
Ralph Langendam (BPA): pleidooi voor raadsleden in de 'risicogroep'.

AMERSFOORT De Amersfoortse gemeenteraad blijft ‘fysiek’ bijeenkomen. Bij digitale vergaderingen, waarbij raadsleden thuis achter hun laptop zitten, mogen geen besluiten worden genomen. Het lijkt een formaliteit, maar er komt meer bij kijken.

Dit bleek bij een digitaal overleg waarbij kwetsbare of oudere raadsleden een brok in de keel kregen. In uitgebreide smeekbedes richtten zij zich tot hun collega’s. De essentie van hun betogen was: zolang we verplicht zijn in één ruimte bij elkaar te komen, kunnen wij niet meer deelnemen aan het democratische proces. Dan ontneem je ten minste drie raadsleden hun stemrecht.

Deze drie raadsleden zijn Hans van Wegen en Ralph Langendam (beiden BPA) en Ben Stoelinga (Amersfoort2014). Van Wegen en Stoelinga zijn rond de zeventig, Langendam behoort tot een gezin dat tot ‘de risicogroep’ wordt gerekend. Bij Stoelinga speelden ook nog ‘persoonlijke omstandigheden’ mee. Hij gaf geen details, evenals zijn medestanders, aangezien medische kwesties ve..

Mis niks, lees alles van Amersfoort


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Amersfoort en omliggende plaatsen met De Stad Amersfoort. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van De Stad Amersfoort lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Amersfoort.