Afbeelding
BDU Media

BPA vreest verdwijnen bekendmakingen in De Stad Amersfoort

16 juni 2020 om 13:22 Politiek

AMERSFOORT Het Amersfoorts college van B en W heeft op 9 juni besloten om vanaf 1 januari 2021 geen 'bekendmakingen' meer te publiceren in het papieren katern 'Stadsberichten' in De Stad Amersfoort. En deze ontwikkelingen baren de Burger Partij Amersfoort (BPA) naar eigen zeggen 'grote zorgen', omdat hierdoor onder meer ouderen en burgers die onvoldoende digitaal vaardig zijn, niet of minder eenvoudig kennis kunnen nemen van deze openbare bekendmakingen.

Volgens het college maken inwoners steeds meer gebruik van digitale middelen en is zij met ingang van 1 januari 2021 ze wettelijk verplicht de officiële bekendmakingen ook digitaal te publiceren. Vanaf dat moment is het niet meer verplicht om deze af te drukken in een huis-aan-huisblad. Wel wil de gemeente de overige 'Stadsberichten'-pagina's blijven publiceren in het nieuwsblad.

Volgens Ralph Langendam en Hans van Wegen namens de BPA is het verdwijnen van de juridische plicht tot publiceren van bekendmakingen in huis-aan-huisbladen, onder voorwaarden, nog geen reden om hiermee dan ook te stoppen: ,,Het lezen van de bekendmakingen als onderdeel van het lezen van een krant is voor veel mensen toegankelijker dan het bezoeken van een specifieke website. Immers lang niet iedereen heeft een computer. Wij verwachten dat de extra moeite die zij anders zouden moeten doen om deze informatie tot zich te nemen ertoe zal leiden dat de informatiepenetratie afneemt."

Tot slot vreest de BPA 'grote gevolgen' voor de uitgever van De Stad Amersfoort, BDU Media, dat aan het begin van de coronauitbraak al een noodkreet publiceerde. Dat zou de diversiteit in lokaal nieuwsaanbod kunnen aantasten.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie