Menno Fousert.
Menno Fousert. Gemeente Amersfoort

Amersfoort2014: ,,Ontwerp fietsbrug deugt niet’’

11 juni 2020 om 12:33 Overig

AMERSFOORT Amersfoort 2014 is bezorgd over de plannen voor een fietsbrug over het spoor op de Barchman-Wuytierslaan. De partij denkt dat het ontwerp niet deugt. ,,We moeten voorkomen dat we straks met een fietsbrug zitten die niet goed en veilig te gebruiken is.’’

door Daan Bleuel

Eerder deze week kreeg de raad een mail van een architectenbureau uit Leiden dat alarmerend aan de bel trekt. Het ontwerp van de fietsbrug voldoet volgens het bureau ‘aan geen enkele van de richtlijnen die het CROW (kennispartner van overheden) stelt.’’ Het gaat daarbij onder meer om hellingspercentages, rustplateaus en de aansluitingen van zijwegen dichtbij of op de helling.

In de beantwoording van eerdere vragen van Amersfoort2014 over de kwestie liet de gemeente nog weten dat ‘4% een veelgebruikt en geaccepteerd maximaal hellingspercentage voor fietsers’ is. Het architectenbureau, dat gespecialiseerd is in het ontwerpen van dit soort voorzieningen, bestrijdt dat echter. Volgens hen is ‘bij een te overburggen hoogteverschil van 7,5 meter de helling maximaal 2%’. Ook stelt het architectenbureau (Syb van Breda & Co) ‘dat bij een hoogteverschil van meer dan 5 meter horizontale uitrustplateaus een must zijn’. Daarnaast zou kruisend verkeer onderaan de hellingen vermeden moeten worden.

Amersfoort2014 wil nadere opheldering van het college. ,,Het antwoord van het college was dus niet juist’’, concludeert de partij op basis van de nieuwe informatie. Menno Fousert stuurde het college deze week schriftelijke vragen over de zaak. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie