Rob Molenkamp (Lijst Molenkamp).
Rob Molenkamp (Lijst Molenkamp). Jeroen de Valk

Molenkamp in actie tegen bomenkap in Nimmerdor

28 januari 2020 om 22:32 Politiek

AMERSFOORT Raadslid Rob Molenkamp verzet zich tegen de kap van bomen in Nimmerdor. Er zouden zonder noodzaak veel bomen worden gekapt in dit bosgebied aan het zuiden van het Leusderkwartier. Hij diende een lijst met schriftelijke vragen in waarin hij verwijst naar een rapport uit 2017 dat op verzoek van de gemeente werd opgesteld.

Jeroen de Valk

Molenkamp (van de eenmansfractie Lijst Molenkamp) weet daar meer van, want hij was destijds betrokken bij een protest van omwonenden. Molenkamp was toen nog raadslid namens de SP. Hij vertrok in mei vorig jaar bij de socialisten om meer tijd te hebben voor zijn 'groene' agenda.

Het rapport werd opgesteld door het adviesbureau Klingen Bomen. Het kreeg als motto 'De Beuk Er In'. Volgens het bureau moet er worden gestopt met het kappen van beuken. Het achterlaten van 'stobben' - de boomstronken die na de kap achterblijven - zou ook uit den boze zijn, evenals het werken met machines die diepe sporen achterlaten. Dit alles zou ten koste gaan van de specht, de uil, de boommarter en andere diersoorten.

'GROTE MACHINES' Molenkamp vindt dat al deze adviezen worden genegeerd. Eind vorig jaar ging een grote bomenkap van start. Daarbij zouden uitgerekend beuken zijn gekapt, terwijl ook de stobben grondig worden verwijderd. De werkzaamheden worden, zo beweert Molenkamp in zijn schriftelijke vragen, verricht met 'grote machines' die diepe sporen achterlaten.

De gemeente liet in de herfst van vorig jaar weten dat er zo'n 145 bomen worden gekapt uit veiligheidsoverwegingen. Het zou gaan om zieke of dode bomen. De takken daarvan kunnen afbreken en zo voor gevaarlijke situaties zorgen.

Dit is in tegenspraak met de kap van 'vijftien gezonde zomerbeuken' waar Molenkamp over schrijft in zijn vragen. Bovendien bevonden de zomerbeuken zich 'in een doodlopend uithoekje van het bos', waar ook een zieke boom weinig schade kan aanrichten.

Molenkamp herinnert het college ook aan een plan van Rijkswaterstaat om een ecoduct aan te leggen in Nimmerdor; een viaduct dat dieren in staat stelt veilig een snelweg over te steken. Hij vraagt zich af of Rijkswaterstaat dit nog steeds van plan is en zo ja, hoe dit valt dit te rijmen met de grootschalige bomenkap.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie