Dias Latinos 2022
Dias Latinos 2022 Peter Putters

Line-up bekend festival Dias Latinos

26 mei 2023 om 19:38 Podiumkunsten

AMERSFOORT Dias Latinos, het grootste Latin festival van Nederland, vindt dit jaar plaats op 30 juni, 1 juli en 2 juli 2023 in de binnenstad van Amersfoort. Dat laat de organisatie weten in een persbericht. ,,Het festival staat in het teken van Salsa Dura. Tromboranga, de band op het gebied van de nieuwe generatie onafhankelijke Latin orkesten, ademt Salsa Dura. Zij worden speciaal ingevlogen om te spelen op festival Dias Latinos. We rekenen erop dat ze alle Amersfoorters (en gasten van buiten de stad) laten dansen’’. 

Dias Latinos is een vrij toegankelijk driedaags zomerfestival. Latijns-Amerikaanse muziek en dans staan er centraal. ,,Het festival laat ieders hart – la corazón - door de Latin muziek kloppen. Er bestaat een enorme variatie Latin muziek. Dit jaar hebben we uit deze muzikale schatkist gekozen voor: ‘Salsa Dura’’’.

MENSEN LATEN DANSEN

,,‘Salsa Dura’ is ontstaan in de jaren 70 in de opkomende dansscéne van New York. De nadruk ligt op het instrumentale deel van de muziek. De salsa-orkesten speelden om de mensen te laten dansen. Het genre veroverde snel de wereld. Nadat deejays hun intrede deden zijn veel van de salsa-orkesten verdwenen. Momenteel is er internationaal sprake van een heropleving. Een van de hoofdrolspelers is bandleider Joaquin Arteaga van salsa-orkest Tromboranga uit Barcelona. We zijn vereerd dat Tromboranga tijdens ons festivalweekend speelt. Tromboranga is te horen op het hoofdpodium van Dias Latinos ‘Plaza Schoonderbeek’ op het Lieve Vrouweplein’’.

Volgens de organisatie treden naast de ‘machos’ van Tromboranga ook Las Karamba op, een kleurrijke groep latina’s uit verschillende Latijns-Amerikaanse landen. ,,Zij hebben hun thuishaven ook in Barcelona. Een hele andere vibe mag je verwachten van het veelkoppige partymonster KD SOUNDSYSTEM. KD SOUNDSYSTEM neemt je mee op een muzikale reis over de hele wereld met hun eigen producties geworteld in dancehall, Braziliaanse funk en Afro beats. Eerder speelden ze in een uitverkocht Paradiso en hielden ze een tournee door Europa, UK, West-Afrika, Jamaica en Brazilië. Op vrijdag- en zaterdagavond staat KD SOUNDSYSTEM op Plaza Hof, de grootste dansclub van Amersfoort’’.

NOG MEER LATIN DANS

Dias Latinos wil nog meer Latin dans laten zien. ,,Daarom is het jaarlijkse salsadanscongres onlosmakelijk verbonden met Dias Latinos. De dansers kunnen de danskunsten die zij opdoen, ‘s avonds meteen op het plein in de praktijk brengen. Tijdens Dias Latinos bewonder je de beste muzikantenop het podium, maar je kunt ook met ze optrekken. Verschillende looporkesten trekken door de straten van de binnenstad. Er wordt op straat dansles gegeven “voor absolute beginners”. Het winkelend publiek kan er gewoon bij aansluiten en de heupen eens flink laten draaien. Verder zijn er foodtrucks met street rolls, roti kip en ground beef Cubano’’.

KIDS

Voor de kleinsten van de familie is er een Dias Kids club ‘Los niños’ met de workshop Salsa 4 kids van Joelle Sweet. En er is een drumworkshop van KOLÓ.

TOEGANKELIJK

,,Festival Dias Latinos is een vrij toegankelijk festival voor iedereen. Dit jaar bieden we aan de diehard Latin-liefhebber of -danser een speciale service: de ‘golden ticket’. Tegen een kleine vergoeding sta je vooraan bij je favoriete act, dans je op de Dias Latinos dansvloer en bestel jij je drankje in ‘the priority lane’’’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie