Meer dan 130 musici, dansers en zangers van de Nationale Opera en Ballet van Odessa brengen een nieuwe, interdisciplinaire uitvoering.
Meer dan 130 musici, dansers en zangers van de Nationale Opera en Ballet van Odessa brengen een nieuwe, interdisciplinaire uitvoering. PR

Het grote staatsensemble van Oekraïne uit Odessa komt naar Flint

1 maart 2023 om 15:39 Podiumkunsten

AMERSFOORT Het grote staatsensemble van Oekraïne uit Odessa komt 13 april naar Flint voor een nieuwe, gedanste uitvoering van het wereldberoemde muziekstuk Carmina Burana, op de legendarische klanken van Carl Orff. 

Voor het eerst na de Russische inval, nu precies een jaar geleden begonnen, komt een Oekraïens opera- en balletgezelschap naar Nederland. Gerard Mosterd uit Amersfoort is de grote initiator van het project.

Er zijn nog beperkt kaarten beschikbaar via www.flint.nl en tel. 033-4229229.

Meer dan 130 musici, dansers en zangers van de Nationale Opera en Ballet van Odessa brengen een nieuwe, interdisciplinaire uitvoering. Door de uitzonderlijke zangsolisten, koor-, dans- en orkestbezetting plus de regie, choreografie en scenografie van de Nederlander Gerard Mosterd, leidt deze nieuwe uitvoering tot een intense belevenis bij een breed publiek.

Het ging me erom de inwoners van Odessa een eigen Carmina Burana te geven. Eén die speciaal voor en met Odessa is gemaakt

IN ZWAAR WEER Door de pandemie en de oorlog in Oekraïne is het gezelschap dat internationaal hoog staat aangeschreven, in zwaar weer beland: Odessa wordt sinds het uitbreken van het conflict op 24 februari 2022 door Poetin op de korrel genomen. Het is zeer uitzonderlijk dat het is gelukt om het ensemble, ondanks de crisis voor een tournee naar Nederland te halen.

De oude, kosmopolitische havenstad aan de Zwarte Zee, Odessa is een strategisch, maar ook cultureel en politiek zeer belangrijke stad. Het bezit één van de mooiste oude schouwburgen in de wereld dat zich pal achter de Potjomkin trappen bevind, vereeuwigd door cineast Sergei Eisenstein. Onlangs is het oude centrum, waarbinnen de schouwburg zich bevindt, uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed.

CARMINA BURANA In de dertiende eeuw bezongen rondtrekkende monniken het geluk van liefde, drank en vergankelijkheid. Zij inspireerden de Duitse componist Carl Orff (1895-1982) tot het maken van het muzikale meesterwerk Carmina Burana. Orff gebruikte Latijnse en Duitse teksten als basis en liet zich inspireren door uiteenlopende muzikale bronnen. Het resultaat is een krachtig en opzwepend muziekstuk vol voortstuwende ritmes. De centrale boodschap van zijn opzwepende stuk: het onvoorspelbare lot noopt ons om te genieten van alle tijdelijke geluk en geneugten.

Gerard Mosterd over zijn Carmina Burana; ,,Het ging me erom de inwoners van Odessa een eigen Carmina Burana te geven. Eén die speciaal voor en met Odessa is gemaakt. Deze inspirerende, kosmopolitische stad met zijn bewogen geschiedenis heeft eenzelfde monumentale en tijdloze kracht als de overweldigende, soms totalitair klinkende muziek van Orff. Verder zijn het werk van de Oekraïense avant garde beeldend kunstenaars Malevitsj en Tatlin enigszins van invloed op de vormgeving van deze voorstelling.”

Meer dan 130 musici, dansers en zangers van de Nationale Opera en Ballet van Odessa brengen een nieuwe, interdisciplinaire uitvoering.
Meer dan 130 musici, dansers en zangers van de Nationale Opera en Ballet van Odessa brengen een nieuwe, interdisciplinaire uitvoering.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie