Afbeelding
Foto: Freepik

Dit moet je weten over een lineaire hypotheek

23 november 2023 om 17:08 Partnercontent

Een huis kopen is voor velen een levensdoel, maar het begrijpen van de complexe financiële aspecten, waaronder hypotheekvormen, kan ontmoedigend zijn. Een van de meest transparante vormen van hypotheek is de lineaire hypotheek. In dit artikel leggen we uit wat een lineaire hypotheek is. Ook lees je in dit artikel welke stappen je moet volgen voor je lineaire hypotheek berekenen

Wat is een lineaire hypotheek? 
Een lineaire hypotheek is een eenvoudige vorm van lenen waarbij je gedurende de looptijd van de lening een vast bedrag aflost. In tegenstelling tot andere hypotheekvormen, zoals de annuïteitenhypotheek, blijven de maandelijkse aflossingen constant. Met andere woorden, elke maand betaal je een vast bedrag aan kapitaal terug, wat resulteert in een geleidelijke afname van de lening. Deze hypotheekvorm staat bekend om zijn transparantie en het feit dat je gedurende de looptijd van de lening steeds minder rente betaalt, omdat het openstaande kapitaal afneemt. Het biedt financiële zekerheid en maakt het gemakkelijker voor huiseigenaren om de totale kosten van hun lening te begrijpen.

Hoe bereken je een lineaire hypotheek?
Het berekenen van een lineaire hypotheek is relatief eenvoudig, omdat de maandelijkse aflossingen consistent zijn. Hier zijn de stappen om een lineaire hypotheek te berekenen, die financiële adviseurs van FinancieelFit ook gebruiken:

Bepaal het Hypotheekbedrag: Begin met het bepalen van het bedrag dat je wilt lenen voor de aankoop van het huis. Dit is het totale hypotheekbedrag dat je gedurende de looptijd van de lening zult aflossen.

Kies de Looptijd van de Lening: Beslis hoe lang je de lening wilt aflossen. De looptijd van een lineaire hypotheek kan variëren, maar gebruikelijke periodes zijn 10, 15, 20 of 30 jaar.

Bereken de Maandelijkse Aflossing: De maandelijkse aflossing voor een lineaire hypotheek is eenvoudig te berekenen. Deel het totale hypotheekbedrag door het aantal maanden in de looptijd van de lening. Dit geeft je de maandelijkse aflossing aan kapitaal. Bijvoorbeeld: Als je een hypotheek van €200.000 hebt genomen over 20 jaar (240 maanden), is de maandelijkse aflossing aan kapitaal €200.000 / 240 = €833,33.

Bereken de Maandelijkse Rente: Aangezien de lineaire hypotheek geen vaste rente heeft, moet je de maandelijkse rente berekenen op basis van het openstaande kapitaal. Vermenigvuldig het openstaande kapitaal met het jaarlijkse rentepercentage en deel dit door 12 om de maandelijkse rente te krijgen. Bijvoorbeeld: Als het openstaande kapitaal €200.000 is en het rentepercentage 3% per jaar is, is de maandelijkse rente (€200.000 * 0,03) / 12 = €500.

Bereken de Totale Maandelijkse Betaling: Voeg de maandelijkse aflossing aan kapitaal toe aan de maandelijkse rente om de totale maandelijkse betaling te berekenen. In het voorbeeld: €833,33 (aflossing aan kapitaal) + €500 (rente) = €1.333,33.

Gedurende de looptijd van de lening blijft de aflossing aan kapitaal constant, terwijl de rente geleidelijk afneemt omdat het openstaande kapitaal vermindert. Deze eenvoudige berekeningen maken het voor huiseigenaren gemakkelijker om hun financiële verplichtingen te begrijpen en stellen hen in staat zich voor te bereiden op de toekomst met duidelijkheid en zekerheid. Daarom worden lineaire hypotheken vaak afgesloten door nieuwe huiseigenaren! 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie