
Hijskraan aanschaffen: wat moet je weten?
31 oktober 2023 om 16:13 PartnercontentHet aanschaffen van een hijskraan is een serieuze investering en een belangrijke stap voor een bedrijf in de bouw- en logistieke sector. Als je er al ervaring mee hebt, weet je natuurlijk wel wat je doet. Maar als dat niet zo is en je schaft je eerste hijskraan aan, is het belangrijk om eerst van een aantal basale dingen op de hoogte te zijn. We bespreken een aantal zaken die je moet weten als je een hijskraan wilt kopen.
Verschillende soorten hijskranen
Het is goed om te weten dat er verschillende soorten hijskranen bestaan. Zo kun je een torenkraan kopen. Dat is een hijskraan die bestaat uit losse delen en die je doorgaans pas in elkaar zet op de plek waar je hem gaat gebruiken (en daarna weer afbreekt). Maar er bestaat ook een zogenaamde telescoopkraan. Deze bouw je niet op, maar kun je uitschuiven. Het meest praktisch is om te kiezen voor een mobiele kraan. Dat zijn meestal torenkranen die op wielen of op rupsbanden staan en kunnen voor verschillende soorten terreinen gemaakt zijn of juist voor alle terreinen. Ze kunnen zich alleen op lage snelheid verplaatsen. Toch kan met een mobiele hijskraan ook nog en vrachtwagen met uitklapbare metalen mast met een giek bedoeld worden die een tweede cabine heeft die omhoog kan gaan. Let bij een mobiele kraan kopen dus ook op dat verschil.
Draagvermogen, bereik en hoogte
Bij het kiezen van een hijskraan is wat je ermee gaat doen bepalend voor het maken van de juiste keuze. Een aantal zaken is cruciaal. Om te beginnen het draagvermogen, oftewel het maximale gewicht dat de hijskraan veilig kan tillen en dragen. Bepaal wat het zwaarste is wat je wilt gaan hijsen. Zijn dit bijvoorbeeld stalen balken van 5 ton, dan heb je een hijskraan nodig die een draagvermogen heeft van minimaal 5 ton. Daarnaast is het bereik van de hijskraan belangrijk. Het bepalen wat van je nodig hebt qua bereik betekent dat je een analyse moeten maken van de afstand tussen de hijslocatie en het laadpunt en daar een veiligheidsmarge bij moet optellen. Het bereik moet voldoende zijn om de last op de gewenste positie te kunnen plaatsen zonder de hijskraan te overbelasten of te dicht bij obstakels te komen. Verder is natuurlijk ook de hoogte cruciaal. De benodigde hoogte van een hijskraan bepaal je door de maximale hoogte waarmee de lading moet worden getild en geplaatst na te gaan en daarbij rekening te houden met eventuele obstakels of beperkingen op de werklocatie.
Hijskraan bedienen: waar moet de kraanmachinist aan voldoen?
Het gebruiken van een hijskraan is een verantwoordelijke taak die veilig uitgevoerd moet worden. Een kraanmachinist moet hiervoor de juiste opleiding of training hebben gevolgd, zodat hij over de juiste kennis beschikt om deze taak uit te voeren. Daarnaast bestaat er een hijsbewijs voor kraanmachinisten. De meeste kranen kunnen echter gehesen worden zonder dit bewijs. Dat geldt niet voor 10 ton/meter kranen en alles wat daarboven zit, want daarbij is het hijsbewijs wél verplicht voor de kraanmachinist. De machinist moet dan ook geregistreerd zijn bij stichting TCVT RA.
Niet alleen de aankoop, maar ook het gebruik van een hijskraan is een serieuze zaak. Als je een keuze gemaakt hebt en de investering gemaakt hebt, is het van levensbelang om er verantwoordelijk mee om te gaan. Er kan grote schade met serieuze gevolgen aangericht worden bij onverantwoordelijk gebruik van een hijskraan. Materiële schade, maar ook persoonlijke schade en schade voor je bedrijf of zowel op financieel gebied als op het gebied van reputatie. Houd je dus netjes aan de regels, want die zijn er niet voor niets.