Afbeelding
Foto: Shutterstock

Zelf aan knutselen aan oude meubels populair

Partnercontent

Het thuiswerken, in combinatie met de hybride werkvorm welke de afgelopen anderhalf jaar geïntroduceerd is, maakt dat Nederlanders meer tijd hebben. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die normaliter op kantoor werken. Gemiddeld besparen zij al snel dertig tot zestig minuten aan reistijd. Deze extra tijd wordt door veel gezinnen gebruikt om een nieuwe hobby te vinden. Waar de één een cursus muziek volgt, start de ander met het maken of opknappen van meubels. Het gaat hierbij om meubels als een bijzettafel, een bank van pallets voor buiten, enzovoorts. De kledingkasten en bijvoorbeeld tv meubels bestelt men nog wel online.

Meubels vaker op maat besteld door consumenten 

Opvallend hierbij is dat consumenten steeds vaker voor een op maat gemaakt meubelstuk kiezen. Denk bijvoorbeeld aan de aankoop van tv kasten, welke qua kleur goed aansluiten op de kleur van de wand of vloer. Zo wordt niet het volledige interieur in één keer aangepast, maar voert men kleine wijzigingen door. Deze wijzigingen mogen best wat meer kosten. Iets wat te verklaren valt door het spaargeld wat Nederlandse huishoudens de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Een vakantie was nauwelijks mogelijk, evenals uitjes naar de bioscoop of de dierentuin. Dit spaargeld gebruikt men nu voor een aanpassing aan het interieur thuis.

Knutselen aan meubels en voertuigen 

Niet alleen het knutselen aan meubels is populair. Ook zijn er met name veel jongeren, die kiezen voor het sleutelen aan oudere voertuigen. Ze kopen een tweedehands auto, om deze vervolgens eigenhandig op te knappen. De onderdelen voor de auto bestellen ze hierbij eenvoudig online. Er zijn tegenwoordig verschillende webwinkels die losse onderdelen verkopen en vaak ook stappenplannen of instructievideo’s publiceren. Zo leren de jongeren relatief snel, hoe aanpassingen aan de auto kunnen worden doorgevoerd. Vergelijkbaar met het klussen aan occasions, is het klussen aan de eigen scooter. Ook hiervoor kunnen onderdelen online besteld worden.

Hybride werken lijkt een blijvertje te zijn

De verwachting is dat men ook na een versoepeling van de maatregelen (gedeeltelijk) vanuit huis zal blijven werken. Bij de ene werkgever staat het werknemers vrij om volledig vanuit huis te werken. Andere bedrijven kiezen ervoor om slechts de helft van de tijd thuis te zitten. Het voordeel van het werken op kantoor is het sociale contact met collega’s die niet in hetzelfde team of binnen dezelfde projectgroep werken. De kans dat je deze collega’s online spontaan tegenkomt is minimaal. Online worden afspraken gepland, wat de spontaniteit bepaalt niet ten goede komt. Met name dat spontane sociale contact wordt hevig gemist door veel werkenden. Onduidelijk is nog wanneer het weer is toegestaan om naar het kantoor van een werkgever te komen. Voorlopig is het advies om zoveel mogelijk vanuit huis te werken.

advertentie