Afbeelding
Shutterstock

Zo leg je zelf een visgraat PVC vloer

9 augustus 2021 om 15:05 Partnercontent

Waarom altijd maar die planken op de vloer in saaie, rechte lijnen leggen? De trend van dit moment: de visgraat vloer. Vloeren mogen opvallen, gezien worden! Ze mogen verbazen, trendgevoelig zijn en echt bepalend zijn voor de sfeer in huis. En dat doe je met een visgraat vloer. 

Visgraat is een patroontype dat je kunt gebruiken voor allerlei soorten vloeren. Hout is er uitermate geschikt voor maar ook een visgraat PVC vloer behoort tot de mogelijkheden. Voor je dit bijzondere vloertype echter zelf kunt gaan leggen, moet je natuurlijk weten wat het is.

Over de visgraat vloer

De een is er dol op, de ander vindt het vreselijk: de visgraat vloer. Een ding is zeker: dit type vloer is opvallend. ‘Visgraat’ heeft niet te maken het met materiaal of type vloer, maar meer met de manier waarop je de vloer legt. Het patroon waarin je de vloer legt in dit geval, doet sterk denken aan een visgraat. 

Om een visgraat patroon in de vloer te krijgen, heb je korte planken nodig. Deze korte planken leg je vervolgens schuin en haaks op elkaar. Daardoor ontstaat er een soort trapsgewijs patroon in de vloer. Het lijkt erg op een visgraat en dankt daaraan dan ook de naam.

Visgraat leggen: kun je dat zelf?

Een vloer leggen in stroken is minder ingewikkeld dan het visgraatpatroon realiseren. Of je nu in de lengte of in de breedte werkt: normale planken leggen is redelijk overzichtelijk. Het leggen van een visgraat vloer - of het nu PVC, hout of een ander materiaal betreft - vraagt om meer voorbereiding. 

Stap 1: goede voorbereiding

Het is belangrijk dat je de vloer laat wennen aan de ruimte. Dat moet met hout, laminaat en PVC gebeuren dus het maakt niet uit welk materiaal je in huis hebt. Je doet dit door de planken uit te pakken en tenminste 48 uur in de ruimte waar je de vloer gaat leggen achter te laten. Zo verklein je de kans dat de vloer uitzet of krimpt als deze eenmaal ligt. Daardoor kunnen vervelende oneffenheden ontstaan.

Het is daarnaast belangrijk dat de ondervloer droog en zo recht mogelijk is. Leggen op beton of een strakke ondervloer is daarom absoluut aan te raden. 

Stap 2: de planken op maat snijden

Daarna begint het echte werk: het snijden van de planken. Er is geen exacte afmeting als het gaat om het bepalen van de lengte van de planken, maar ze moeten in ieder geval korter zijn dan normaal en even kort als elkaar. Er zijn ook vloeren die je vooraf kunt laten snijden in de juiste maten voor een visgraat patroon. Met name bij PVC is dit handig omdat je dat niet zomaar zelf kunt snijden.

Ga je toch zelf snijden? Zorg dan dat de scherpe kant van de laminaatsnijder aan de bovenzijde van de plank begint, want zo voorkom je onnodige splinters in de lagen van de vloer.

Stap 3: de hartlijn bepalen

Het uitzetten van de hartlijn is waar het echte werk begint. Elke visgraatvloer heeft een hartlijn. De hartlijn is het startpunt voor de eerste baan van je visgraatvloer. De beste plek voor zo’n hartlijn is de plaats waar je de langste baan kunt leggen zonder last te hebben van leidingen of hoeken. Vaak is dat dus in het minder van de kamer waar de vloer komt te liggen.

Sla aan beide zijden van de hartlijn een spijker in de vloer of boor een gat, sla daar een plug in en draai er een schroef in. De spijker of schroef moet iets hoger zijn dan de dikte van de plank, zodat deze goed op zijn plek blijft. Vervolgens moet je in ieder geval een volledige visgraat leggen. Het is bij dit type vloer belangrijk om te lijmen en goed aan te drukken. Een klein oppervlak maakt nauwkeurig werken makkelijker. 

Leg de eerste rechter strook op de juiste plaats in de lijm en druk deze goed aan. Houd bij het leggen rekening met de legrichting. Dit wordt bij sommige planken op de achterzijde weergegeven. Verwijder overtollige lijm en begin met je linker strook. Leg deze ook op de juiste plek en druk deze goed aan. Nu heb je de eerste punt van je visgraatvloer gelegd! 

Volg vanuit hier de hartlijn over de rest van de vloer, tot je niet meer verder kunt zonder te snijden. Per strook kun je het beste even wachten tot alle lijm is gedroogd. 

Stap 4: bijsnijden 

Voor je de randjes kunt gaan doen, moet je deze baan laten drogen. Ook daarvoor moet je weer even wachten. Daarna komt het op maat snijden van de randjes. Begin met het afmeten aan de langste wandzijde, ongeveer halverwege deze muur. De laatste stukjes leggen kan lastig zijn, maar maak je niet te druk als een rand niet kaarsrecht is. Met een goede plint kun je dit straks mooi wegwerken. 

Alternatieven op de visgraatvloer

Een visgraatvloer is dus misschien een flink karwei, maar dan heb je ook wat. Vind je visgraat niet zo origineel meer? Er zijn variaties die misschien beter bij je passen. De Hongaarse punt is er daar eentje van. Verdiep je vooral in interieurtrends om te ontdekken wat er nog meer mogelijk is! 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie