Afbeelding
Foto door Maria Ziegler via Unsplash

Haal het maximale uit jouw hypotheekaanvraag met deze tips

5 februari 2024 om 09:32 Partnercontent

Voor het kopen van een huis heb je een hypotheek nodig. Zoveel mag duidelijk zijn. Maar hoe kun je het beste een hypotheek aanvragen, waar moet je rekening mee houden en wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? In dit korte artikel vind je de beste tips voor je komende hypotheekaanvraag.

Bereid je aanvraag goed voor

Het is allereerst verstandig om je aanvraag goed voor te bereiden. Je kunt bijvoorbeeld vooraf alvast je maximale hypotheek berekenen. Maak hiervoor gebruik van een online tool die je makkelijk op het internet kunt vinden en krijg direct meer inzichten. Op basis van deze berekening kun je bepalen naar welk type huis je kunt zoeken. Of hoeveel je eventueel kunt overbieden op een huis dat je op het oog hebt. Daarnaast is het essentieel om alle relevante financiële documenten te verzamelen. Denk hierbij aan je loonstrook, overzicht van eventuele andere financiële verplichtingen en een werkgeversverklaring. Door dit van tevoren te doen, zorg je voor een soepeler proces wanneer je daadwerkelijk de hypotheekaanvraag indient.

Verdiep je in de wereld van hypotheken

Als je een huis gaat kopen, komt er een hoop op je af. Je moet veel knopen doorhakken en je krijgt veel informatie op je afgevuurd. Natuurlijk wil je alle informatie goed begrijpen. Dat krijg je voor elkaar door je te verdiepen in de wereld van hypotheken.

Bekijk ook wat het effect is van bijvoorbeeld een studieschuld. Dit is een financiële verplichting en jouw hypotheekadviseur zal dit meenemen in de maandelijkse lasten. Hierdoor kan jouw hypotheek dus lager uitkomen dan wanneer je geen studieschuld hebt.

Tot slot is het ook verstandig om inzicht te krijgen in verschillen tussen een annuïtaire- en lineaire hypotheek. Dit zijn de twee hypotheekvarianten die over het algemeen worden verstrekt. Hiermee besluit je hoe je de maandlasten voor de looptijd van de hypotheek wil verdelen. Bij een annuïtaire hypotheek betaal je een vast maandelijks bedrag (zolang je de rente hebt vastgezet), dat in het begin voornamelijk uit rente bestaat. Netto zul je in het begin minder betalen per maand, maar onder aan de streep zal je meer betalen dan bij een lineaire hypotheek. Dit komt doordat een lager aflossingsbedrag in het begin leidt tot een hoger restsaldo tijdens de looptijd van de hypotheek. En automatisch betekent dat je dus in totaal ook meer rente zal betalen.

Bij een lineaire hypotheek, los je maandelijks een vast deel van je hypotheek af, waardoor het maandelijkse netto bedrag in het begin hoger uit zal komen. Later zal het netto bedrag afnemen, omdat de rente lager zal worden door het resterende hypotheekbedrag. 

Verdiep je in de overheidsregelingen

Niets is zo veranderlijk als de overheid in ons land. Elk jaar weer worden er aanpassingen verricht aan bijvoorbeeld het hypotheekstelsel. Zo is het vanaf 2024 mogelijk om meer geld te lenen voor een woning met energielabel A.

Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van deze overheidsregelingen. Deze regelingen kun je namelijk perfect in je eigen voordeel gebruiken. Bovendien is het verstandig om je te verdiepen in mogelijke subsidies, bijvoorbeeld voor het verduurzamen van jouw huis. Hiervoor biedt de overheid een mogelijkheid. Raadpleeg de website van de Rijksoverheid voor de meest actuele updates.

Goed om te weten: bij je hypotheek berekenen wordt wellicht niet met alle beschikbare overheidsregelingen rekening gehouden. Het kan daarom nuttig zijn om een hypotheekadviseur in de hand te nemen. Zo’n adviseur kan je perfect informeren over de regelingen en dergelijke.

Zorg voor realistische verwachtingen

Bij het kopen van een huis is het belangrijk je financiën goed op een rij te hebben. Het bedrag dat je kunt lenen hangt af van je inkomen, maar verwacht niet zonder meer dat je een groot bedrag zoals € 500.000 kunt lenen. Ook zijn hypotheken met een maandlast van € 500 vrij zeldzaam.

Wees realistisch in je verwachtingen. Dit betekent dat je een duidelijk beeld moet hebben van wat je elke maand kunt missen. Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de materie van hypotheken. Begrijp de regels, bekijk de rentes en wees bewust van bijkomende kosten zoals belastingen, verzekeringen en onderhoud.

Het is een misvatting dat een gemiddeld inkomen voldoende is voor een groot en luxe huis. Meestal is dit niet het geval, tenzij je aanzienlijk hebt gespaard. Staar je dus niet blind op de hypotheek die je zou kunnen krijgen, maar kijk ook naar alle andere kosten die erbij komen kijken.

Een financieel adviseur kan je hierbij ondersteunen. Zij kunnen een duidelijke berekening maken van wat je kunt lenen en wat je maandelijks kwijt bent. Zo voorkom je onaangename verrassingen en maak je een weloverwogen keuze voor je nieuwe thuis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie