Natasja Jaarsma (links) en Kim Goosens van Sprekenderwijs.
Natasja Jaarsma (links) en Kim Goosens van Sprekenderwijs. Rinus van Denderen

‘Therapie is bij ons maatwerk’

27 september 2023 om 12:52 Overig

AMERSFOORT Logopediepraktijk Sprekenderwijs verhuisde van drie locaties in Kattenbroek, Vathorst en Zielhorst naar één nieuwe hoofdlocatie aan de Valutaboulard 17 in Vathorst. Die biedt meer mogelijkheden vertellen eigenaressen Kim Goosens en Natasja Jaarsma.

Sprekenderwijs is ook nog actief op locaties in Nijkerk en twee Amersfoortse SBO-scholen, en heeft een samenwerkingsverband met Youké jeugdzorg. Kim Goosens is blij met de nieuwe praktijkruimte. ,,Zo hebben we een stotterlogopediste aangenomen. Die therapie hadden we nog niet. Ook ontwikkelen we ons verder op het gebied van taalstoornissen, omdat we merken dat er bij ons steeds meer kinderen binnenkomen met zeer grote achterstanden. Taalstoornissen worden vaak laat opgemerkt of niet op tijd doorverwezen. Meestal pas als kinderen 5 of 6 jaar zijn”, zegt Natasja. ,,De problematiek is dan meestal een stuk groter en complexer en de behandeling duurt langer. Daarom zien we ze liever al vanaf 2 of 3 jaar komen.” 

Taalstoornissen worden vaak laat opgemerkt of niet op tijd doorverwezen

Kinderen zijn tussen 2 en 7 jaar heel taalgevoelig. ,,Als je er niet op tijd bij bent, wordt het veel lastiger om verderop in hun ontwikkeling dingen bij te sturen”, vervolgt Natasja. ,,Wij zijn er dus ook voor hele jonge kinderen. Al voordat ze leren praten zelfs. Preverbale therapie geven wij bijvoorbeeld als de mondmotoriek niet goed functioneert. En baby’s kunnen we eveneens behandelen als ze problemen hebben met fles- of borstvoeding.” 

Spekenderwijs is er voor het hele spectrum aan taalontwikkeling, verduidelijkt Kim. ,,Natuurlijk vallen daaronder ook spraakstoornissen, zoals slissen, stotteren of onverstaanbaar spreken. Maar elke therapie bij ons is maatwerk.” Ook volwassenen met stemstoornissen, heesheid of schorheid kunnen bij hen terecht, zegt Natasja. ,,En wij adviseren ook ouders hoe ze taal thuis kunnen oppakken met hun kinderen. Directe communicatie met kinderen is al belangrijk op jonge leeftijd. Thuis wat intensiever gesprekjes voeren met kinderen, helpt bij onze therapie. Een logopediste is er niet alleen voor het kind, maar ook voor de ouders.”

Wie meer info wil over Sprekenderwijs kan de praktijk op Facebook en Instagram volgen of de open dag op 28 oktober bezoeken.

www.sprekenderwijs.nl / 085 0605433

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie