Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Pixabay

Uitgaansoverlast houdt aan, een jaar na de coronabeperkingen

7 maart 2023 om 16:38 Overig

AMERSFOORT De overlast van jongeren in de Amersfoortse binnenstad loopt de spuigaten uit. Na twee relatief rustige coronajaren keerde vorig jaar de overlast terug, en misschien wel erger dan ooit. Na lallende tochten, diep in de nacht, laten jongeren urine, poep en braaksel achter. Sommige binnenstadbewoners wijken uit naar een hotel in de weekends, aangezien de situatie niet meer te harden is.

Dit zei raadslid Jan Steven Eilander van de ChristenUnie in de raadszaal. Hij woont zelf in Hooglanderveen, maar de klachten uit het centrum bereikten hem en kon hij onmogelijk negeren. ,,We zijn allemaal wel eens jong geweest’’, zo benadrukte hij, ,,maar het uitgaansplezier mag niet ten koste gaan van het leef- en woonklimaat.’’

Uiteraard wilde hij weten wat het stadsbestuur hier aan gaat doen. Hij kwam met concrete vragen. Enkele daarvan: in straten als de Kerkgang en de Paternosterstraat wordt de viezigheid niet meteen de volgende ochtend opgeruimd. Staan die straatjes niet op de vaste schoonmaakroute?

SUSTEAMS 

Nog een vraag: de gemeente werkt sinds kort met ‘susteams’ die met tact en zachte hand eventuele lastpakken aanspreken. Maar heeft dat enig effect? Voorts lijken de fietsstewards - die zorgen dat het fietsparkeren correct gebeurt - te zijn verdwenen.

Wethouder Willem-Jan Stegeman zei op de hoogte te zijn van de overlast na de corona-lockdowns. Maar daar wordt aan gewerkt. Over enkele weken zijn er weer gesprekken met bewoners. Het thema komt dan ook weer ter sprake in de raad. De schoonmaakteams hebben geen vaste rondes, maar komen in actie waar dat nodig is. Buurtbewoners kunnen van zich laten horen als er viezigheid onder hun raam ligt.

En de susteams? Die zijn nét begonnen en de eerste geluiden zouden positief zijn. Stegeman: ,,Ze leren nu geleidelijk het publiek kennen op belangrijke locaties als de Hof. Geef ze de tijd.’’ De fietsstewards zijn er nog steeds, maar in mindere mate. Een deel van hun taak is immers overgenomen door de susteams.

OORZAKEN 

Eilander leek hiermee niet helemaal te zijn gerustgesteld. Hij ziet liever dat er goed wordt schoongemaakt, ook zonder een telefoontje van een bewoners. Ook wil hij dat er niet alleen aan ‘symptoombestrijding’ wordt gedaan. Wat zijn de oorzaken van ongebreideld drankgebruik en agressie? Hij wil daar graag een gesprek over en zal dit onderwerp dan ook agenderen. Dan wil hij tevens spreken over de sluitingstijden van de horeca. Vervroeg die met een paar uur, en wie weet voorkom je veel narigheid. 

Een deel van de raad zal hebben gedacht: dit hebben we eerder gehoord. Door de lockdowns ‘leerden’ jongeren niet hoe je moet uitgaan. Daarna ging dat op roekeloze wijze van start. Maar aangezien in maart 2022 de meeste beperkingen vervielen, zijn we nu alweer een jaar verder. Zou er meer aan de hand zijn? 

In het verlengde van het bovenstaande - overlast door jongeren - legde raadslid Sieta Koet (Amersfoort2014) een vraag voor over het messen-probleem. Dit naar aanleiding van een recente uitzending van het NOS-journaal. Daarbij werd verteld dat er vorig jaar in Nederland maar liefst zeventig gewelddadige incidenten waren met messen waarbij tieners waren betrokken.

Koet: ,,In Den Haag hebben ze nog geen besluit genomen. Zes gemeentes besloten niet af te wachten en hebben inmiddels zelf een messenverbod ingevoerd. Wat gaat Amersfoort doen?”

PREVENTIEF FOUILLEREN

Niet veel, zo bleek uit het antwoord van burgemeester Lucas Bolsius. Hij heeft de openbare veiligheid in zijn portefeuille. Er is namelijk geen messenprobleem in de stad. ,,Er was in de jaren 2020 - ’22 één steekincident, overigens door iemand uit Leusden op Amersfoorts grondgebied.’’

Daarbij komt, dat een messenverbod enige voorbereiding vereist. Wat moet je verbieden? Padvinders lopen ook rond met een mes. Preventief fouilleren is niet iets wat je zomaar invoert. Wie fouilleer je wel en wie niet? In Zaanstad moet uitgaanspubliek door een detectiepoortje lopen. Maar daar is dit ook een levensgroot en gruwelijk probleem, zo zei burgemeester Jan Hamming in het journaal-item. In Amersfoort niet; daar zorgen jongeren voor een ander soort overlast.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie