Afbeelding
Rinus van Denderen
COLUMN

Sint zonder paard

Overig

Dat was effe schrikken voor de Grote Koppelbewoners als oud AD journalist Arjeh Kalmann in korte broek met benen die al jaren geen zonlicht hadden gezien, langs hun appartement fietst op weg naar de supermarkt. Om niet verblind te raken werden zonweringen tijdelijk gesloten, keken voorbijgangers snel weg als de sympathieke oud-krantenman passeert. Bij ‘Appie’ werd Arjeh met voorrang geholpen. Zelfs het toeristentreintje ‘Keilijn’ stopt om hem voor te laten gaan. Oud-fotograaf Hans Verhorst, zelf in korte broek met egaal gebruinde benen, hield kort de adem in voor hij, samen met zijn meissie, zijn wandeling over de boulevard vervolgd. 

In mijn column van vorige week (op website van dit prachtblad) prees ik topatlete Femke Bol uitvoerig, vergat echter onbedoeld dat er ook een fietstoppertje in Amersfoort woont namelijk Puck Pieterse, veldrijdster/moutainbikster. Bij dezen; ‘Puck kan bij mij ook niet meer stuk’.

Dan gaat een groot compliment naar organisatie van Pride Amersfoort. Maicel van den Heuvel/Floor Visser. Wat hebben zij een fantastisch evenement neergezet afgelopen donderdag op de Hof. Bomvol plein met ontelbare regenboogvlagen, heerlijk uitgedoste en opgemaakte LHBTIQ+’ers die samen met andere aanwezige kleurrijke bezoekers uit alle delen van het land naar Amersfoort waren gekomen om samen een grandioos feestje te vieren. Uw stukkiesschrijver, daar ook verslaggever, heeft een heerlijk avondje beleefd met uitzinnig publiek en een in topvorm acterende dragqueen Lady Galore. Wat een heerlijk mens is dat toch. Lekker relaxed gebabbeld met kersverse wethouder diversiteit Micheline Paffen-Zeenni en D66 raadsleden Lisa Overmars en Wouter van Schagen. Hadden vakantie maar wilden dit zeker niet missen. 

Dan de nieuwe Partij voor de Dieren wethouder Johnas van Lammeren. Dat was schrikken toen ik las wat hij allemaal van plan is. Vegetariërs ten stadhuize gingen uit hun dak, Bourgondiërs trokken lijkbleek weg. Toen uw stukkiesschrijver, toastje met wildpaté voor zijn neus, in 2006 voor Leefbaar Amersfoort de krokettenmotie aangenomen zag worden werd er na 23.00 uur een kroketje geserveerd en kort gepauzeerd. Gaat de fractie van PvdD nu een motie indienen om na 23.00 uur schalen met stronkjes broccoli/bloemkool/ en komkommerschijfjes te serveren? 

Was ook stomverbaasd dat de jaarlijkse intocht van Sinterklaas in de toekomst er wel eens heel anders uit kan gaan zien. Het paard van Sinterklaas, de imposante schimmel, is niet meer van deze tijd. De partij gaat op zoek naar alternatieven. Sint op zo’n deelscooter van Go Sharing, op een E-chopper, in scootmobiel, samen met burgemeester Lucas Bolsius op een duofiets/tandem of samen met Hoofdpiet, burgemeester en voorzitter Sinterklaascomité Natasja Eversen op een vierfiets. Maar in tuktuk, op supboard en hangend aan een parachute zijn ook spectaculaire uitwijkmogelijkheden!

Joop de Keijzer

advertentie
advertentie