Afbeelding
Bas Czerwinski

UWV: 'Nog steeds krapte op Amersfoortse arbeidsmarkt'

19 december 2019 om 08:23 Overig

AMERSFOORT In de regio Amersfoort daalde het aantal WW-uitkeringen in november met 3,4 procent sterker dan het gemiddelde van geheel Nederland (-2,5 procent). In vergelijking met een jaar eerder is er nog steeds sprake van een forse regionale afname van WW-uitkeringen van 18,2 procent. De spanning op de arbeidsmarkt blijft hoog. De arbeidsmarkt in de regio Amersfoort is in het derde kwartaal 2019 net als in bijna alle regio's in Nederland 'krap' te noemen. Dat heeft het UWV donderdag 19 december bekendgemaakt.

Eind november 2019 verstrekte UWV 4.120 WW-uitkeringen in de regio Amersfoort. In november nam het aantal WW-uitkeringen in de regio Amersfoort ten opzichte van oktober af met 143 (-3,4 procent). In de regio daalde het aantal uitkeringen ten opzichte van november 2018 het sterkst in de sector zorg en welzijn (-240 uitkeringen). De procentuele daling van het aantal uitkeringen was met 28,6 procent het sterkst in de financiële dienstverlening (-110 uitkeringen). Het WW-percentage, dat is het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, lag met 2,3 procent in november 2019 in de regio Amersfoort onder het landelijk WW-percentage van 2,5 procent. In vergelijking met vorig jaar daalde het aantal WW-uitkeringen in de regio Amersfoort met 918, oftewel 18,2 procent. Nederland als geheel liet vorig jaar een afname van 14,6 procent van het aantal WW-uitkeringen zien.

KRAPTE IN VEEL SECTOREN De spanning op de arbeidsmarkt blijft hoog. De arbeidsmarkt in de regio Amersfoort is in het derde kwartaal 2019 net als in bijna alle regio's in Nederland, met uitzondering van Groningen en Drenthe, 'krap' te noemen. Het aantal kortdurend werkzoekenden met een WW-uitkering (tot zes maanden) is namelijk relatief beperkt ten opzichte van de geraamde openstaande vacatures. Twee jaar geleden was de arbeidsmarkt in de regio Amersfoort al 'krap'. Met 6.100 openstaande vacatures in 2019, was in de regio de vraag naar arbeidskrachten aan het eind van het derde kwartaal een stuk groter dan in 2018. Aan het eind van het derde kwartaal in 2018 stonden er in de regio Amersfoort 5.600 vacatures open.

In de arbeidsmarktregio Amersfoort nam het aantal beroepsgroepen met een 'zeer krappe' spanning op de arbeidsmarkt het afgelopen jaar toe van twee naar drie beroepsgroepen. Het aantal beroepsgroepen met een 'gemiddelde' en 'ruime' spanning is gelijk gebleven. Van een 'gemiddelde' spanning is sprake wanneer er op globaal niveau een evenwicht tussen het aantal kortdurende werkzoekenden met een WW-uitkering en de geraamde openstaande vraag. Bij een 'ruime' spanning is er voldoende arbeidsaanbod aanwezig.

Tekorten doen zich vaak voor in specifieke beroepen en zijn onder andere het gevolg van beperkte beschikbaarheid van werkzoekenden met recente werkervaring en van de mismatch tussen functie-eisen en kwalificaties van werkzoekenden. Binnen de sector techniek gaat het in de regio onder andere  om beroepen als monteur, elektriciën, loodgieter of operator procesindustrie/ voedingsindustrie. Ook in de bouwsector treden er nog steeds knelpunten op bij het vinden van vakmensen zoals metselaars, timmerlieden, werkvoorbereiders en uitvoerders. Op ICT-gebied betreft het onder andere developers specifieke toepassingen en programmeurs voor specifieke talen zoals Java en PHP, maar ook applicatie-/ systeem-/ functioneel beheerders. In de meeste sectoren, dus niet alleen in de ICT-sector zelf, is de vraag naar ICT'ers groter dan het aanbod. Ook buiten de sectoren techniek en ICT vormen moeilijk vervulbare vacatures een groeiend probleem.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie