De bakfiets kan gehuurd worden, waarbij de familie zelf met de overleden dierbare de route aflegt. De bakfiets kan ook inclusief fiets-chauffeur geleverd worden.
De bakfiets kan gehuurd worden, waarbij de familie zelf met de overleden dierbare de route aflegt. De bakfiets kan ook inclusief fiets-chauffeur geleverd worden. Spikes Fotografie

Rouwbakfiets doet zijn intrede in de Amersfoortse uitvaartwereld

22 november 2019 om 19:10 Overig

AMERSFOORT Een duurzame variant van een rouwwagen? In Amersfoort is dat sinds kort mogelijk in de vorm van een rouwbakfiets. Het nieuwe vervoersmiddel werd recent voor het eerst ingezet; een uitvaartstoet liep met de rouwbakfiets vanaf het Afscheidshuis de Poort in het Soesterkwartier naar Zandfoort aan de Eem waar de afscheidsplechtigheid plaatsvond. Dit gebeurde onder begeleiding van Annette Verbruggen van AVA Uitvaartzorg. 

Tegenwoordig zijn steeds meer mensen op zoek naar duurzame mogelijkheden rond een uitvaart. Er komen elektrische crematieovens, natuurbegraafplaatsen, kartonnen kisten, lijkwades, duurzame bloemen, speciale doodshemden en alternatieve manieren van opbaren. De behoefte om de milieubewuste leefwijze ook rond de uitvaart invulling te geven wordt steeds groter. En Amersfoort is nu een nieuwe vervoersmogelijkheid rijker dankzij de rouwbakfiets. Het lokaal inzetten van de rouwbakfiets voorkomt vervoerkilometers en is daarmee een CO2 neutrale vervoersmiddel. 

REDENEN Een reden waarom voor de rouwbakfiets kan worden gekozen is onder meer de lagere prijs dan een rouwwagen. Daarnaast kan het gevoel van nabijheid en toegankelijkheid naar de overledene een rol spelen in de keuze voor een rouwbakfiets. De bakfiets kan gehuurd worden, waarbij de familie zelf met de overleden dierbare de route aflegt. Een fiets-chauffeur erbij huren is ook mogelijk.

UITDAGING De fiets-chauffeur en initiatiefnemer van de rouwbakfiets, Immanuel Baan, is zelf uitvaartbegeleider en kwam op het idee door een vraag naar een duurzame uitvaart. ,,Ik vind het een uitdaging om samen met de nabestaanden te zoeken naar datgene wat een uitvaart net even anders, bijzonder maakt, zodat de nabestaanden de overledene herkennen in de vormgeving van elk detail van de uitvaart." De bloemen kunnen aan de bakfiets bevestigd worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie