Afbeelding

Het stationsplein van Amersfoort Centraal krijgt een metamorfose; eerste groen in de grond

31 maart 2023 om 08:35 Nieuwbouw

AMERSFOORT Het stationsplein van Amersfoort Centraal krijgt een metamorfose. ‘Het wordt een fijne verblijfsruimte met veel groen, een makkelijke toegang tot de fietsenkelder en een gastvrije en levendige route naar de binnenstad’, meldt de gemeente. De vergroening op maaiveldniveau was al duidelijk aangegeven op het voorlopig ontwerp.

Onderdeel van de vergroening is de omvorming van de bestrating op het stationsplein ter hoogte van de Ponlijn tot een perk met groen (ook al duidelijk zichtbaar op het voorlopig ontwerp). Afgelopen tijd vond de realisatie ervan plaats. Donderdag is het werk afgerond door het plaatsen van de beplanting door Ter Riele B.V. uit Klarenbeek. De metamorfose lijkt daarmee begonnen.

Daarnaast wordt het hele stationsgebied aangepakt, waaronder de Stationsstraat, Snouckaertlaan, Wijersstraat, Brouwersstraat en zelfs de Utrechtseweg. (Meer details van de plannen zijn hier te vinden).

FIETSKELDER

ProRail bouwt de fietskelder. De gemeente draagt hier financieel aan bij. De fietskelder moet een ruime, goed toegankelijke entree krijgen aan de Kersenbaan/Smallepad. Vanaf het Stationsplein komt een entree met rolpaden. Er komt ook een directe toegang naar de stationshal. De stalling biedt ruimte aan zo’n vijfduizend fietsen, waarvan ruim vierhonderd OV-fietsen zullen zijn.

RECHTBANKGEBOUW

De gemeenteraad heeft eind november de ambities voor de voormalige rechtbank beschreven en waaraan een partij die dit gebouw koopt en (ver)bouwt, moet voldoen. Denk aan duurzaamheid, de functies, de bereikbaarheid en de ruimtelijke kwaliteit. Want het rechtbankgebouw moet ‘een visitekaartje van Amersfoort worden’. Een blikvanger voor het Stationsplein: een gebouw dat straks meteen de aandacht trekt als mensen het NS-station uitlopen over het fietsloze stationsplein richting het centrum.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie