Afbeelding
Gemeente Amersfoort

Ruimte het toverwoord bij nieuw stationsgebied

20 november 2019 om 14:45 Maatschappelijk

AMERSFOORT Als de gemeenteraad akkoord gaat, verandert het stationsgebied straks in een overzichtelijke ruimte met veel groen en minder fietsen. Daarnaast hoopt Amersfoort een fietskelder voor ruim 5000 plekken te realiseren en een stationsgebied met een optimaal functionerend verkeersknooppunt. Een fijne verblijfsruimte met een makkelijke toegang tot de fietsenkelder, veel groen, en een gastvrije en levendige route van het station naar de binnenstad moeten de kers op de taart worden.

door Jeroen van der Veer

Het college van burgemeester en wethouders is akkoord met de visie én het nieuwe ontwerp van de fietsenkelder en legt deze voor besluitvorming aan de gemeenteraad voor. Geven zij groen licht, dan kan de realisatie van het plan beginnen. De verwachting is dat de bouw dan in 2020 kan beginnen.

Amersfoort is een groeiende stad en ook qua verkeer wordt het drukker. Om bereikbaar te blijven is het nodig te investeren in openbaar vervoer en de fiets. Hiervoor is in 2016 het plan 'Amersfoort Fietst' vastgesteld. Een van de maatregelen hieruit is het bevorderen van de fiets als voor- en natransport in combinatie met de trein. ,,Dat is de reden geweest om te kiezen voor een goede parkeervoorziening voor de fietsen van treinreizigers", laat de gemeente weten. ,,Een fietsenkelder met een capaciteit van 5.200 fietsen die vanaf het Stationsplein met rolbanden en vanaf Kersenbaan/Smallepad goed toegankelijk is."

Een omgeving die voor zowel bezoekers, reizigers, werkenden en bewoners aantrekkelijk is.

Doordat de fietsen van het plein verdwijnen, ontstaat er ruimte om plannen te maken voor de inrichting van het stationsplein en omgeving. Ruimte moet hierbij het toverwoord zijn. In de route naar het station toe wordt in de visie voorgesteld om bus- en autoverkeer op dezelfde rijstrook te laten rijden. Hierdoor komt er ruimte voor bredere stoepen en terrassen, voor groen en zelfs voor water. 

Meer voorzieningen op de begane grond van de gebouwen moeten ervoor zorgen dat er een aantrekkelijke route tussen station en binnenstad ontstaat. ,,Een omgeving die voor zowel bezoekers, reizigers, werkenden en bewoners aantrekkelijk is."

Wethouder Hans Buijtelaar laat weten dat de visie is een punt op de horizon is: ,,Een beeld dat we nu verder gaan uitwerken. We gaan dat op dezelfde manier doen als bij de totstandkoming ervan, namelijk in gesprek met alle belanghebbenden. Ik heb er vertrouwen in dat we daar met elkaar uitkomen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie