Het pand van De War, aan de Geldersestraat 6.
Het pand van De War, aan de Geldersestraat 6. Tammo ter Hark

Raad van State fluit gemeente terug over plan Kop van Isselt

21 april 2021 om 15:08 Nieuwbouw

AMERSFOORT De Raad van State heeft woensdag 21 april uitspraak gedaan over de bezwaren die tegen het bestemmingsplan Kop van Isselt waren ingebracht en de vaststellingen van bestemmingsplan Kop van Isselt Deelgebied 1 vernietigd.

Het gaat hier om de gebouwen van Warner Jenkinson, alwaar de WAR tot nu toe is gevestigd. Een nieuwe woonbestemming was gepland vlak naast de ROVA, een bedrijf van een hoge milieucategorie. ,,Wil je daar bouwen, dan moet voldoende afstand worden aangehouden om de veiligheid van toekomstige bewoners te garanderen”, schrijft de Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort (SGLA). Die heeft met de WAR en bewoners van Jericho onder andere op dat punt bezwaren ingebracht, omdat de afstand te klein was en vanaf een verkeerd punt was bemeten. Daarmee zou er een woontoren binnen een zone met een verhoogd veiligheidsrisico komen, waarbinnen een woonfunctie niet toegestaan is.

EXTERNE VEILIGHEID De Raad van State heeft geoordeeld dat de bestemming ‘wonen’ moet worden vernietigd, omdat niet aan veiligheidsnormen kan worden voldaan wegens een afvalverwerkingsbedrijf in de buurt. Omdat de plandelen onlosmakelijk met elkaar samenhangen zag de RvS aanleiding het hele besluit van vorig jaar tot vaststelling van het bestemmingsplan ‘Chw bestemmingsplan Kop van Isselt, deelgebied 1 Geldersestraat’ te vernietigen. De gemeente moet bovendien de proceskosten betalen. ,,Overige betogen van SGLA en de Bewonerscommissie over onder meer de bouwhoogte, de uitvoerbaarheid van het plan en de stedenbouwkundige inpassing, behoeven daarom geen bespreking”, concludeerde de RvS.

Wij hebben de raad en het college al meerdere malen op dit probleem gewezen, maar daar werd steeds overheen gewalst

De SGLA betoogde daarnaast dat het besluit niet rechtsgeldig was, omdat het in een digitale raadsvergadering met technische problemen is vastgesteld, maar daarin ging de Raad van State niet mee. ,,De enkele omstandigheid dat er haperingen waren in de live-verbinding leidt er niet toe dat het besluit niet rechtsgeldig is vastgesteld.” De Bewonerscommissie vond dat zij onvoldoende inspraak had, maar ook dat betoog hield geen stand.

LEERMOMENT Peter de Langen (SGLA): ,,Nieuwbouw in een volle stad moet zorgvuldig gebeuren. Wij hebben de raad en het college al meerdere malen op dit probleem gewezen, maar daar werd steeds overheen gewalst. Wij hopen dat deze uitspraak de gemeente leert om commentaar van haar inwoners serieus te nemen.”

Harmen Zijp (de WAR): ,,We hebben nooit gesnapt waarom de risico’s waar ons plan destijds rekening mee moest houden niet zouden gelden voor de ontwikkelplannen van de gemeente. En dat terwijl er straks een hoop mensen in dit gebied gaan wonen.”

KOP VAN ISSELT Voor de Kop van Isselt werd gewerkt aan een geleidelijke transformatie van industriegebied naar een gemengd stedelijk gebied. Het doel is een nieuw stadsdeel waar naast wonen ook ruimte is voor werken en andere voorzieningen. Deelgebied 1 Geldersestraat is het eerste gebied dat zou moeten worden getransformeerd. ,,Daarmee kan dit gebied fungeren als vliegwiel voor de verdere ontwikkeling van de Kop van Isselt”, schrijft de gemeente.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie