Een artist impression van nieuwe panden in De Hoef-West.
Een artist impression van nieuwe panden in De Hoef-West. Smink Vastgoed, Van Wijnen en Portaal

‘Milieueffectrapport De Hoef-West onvolledig’

8 april 2021 om 13:52 Nieuwbouw

AMERSFOORT De onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage stuurt de gemeente terug naar de tekentafel, want het ingediende milieueffectrapport voor bestemmingsplan De Hoef West is volgens haar niet volledig. Er wordt uitgegaan van te weinig woon- en werkplekken. Ook de exacte ambities voor een ‘duurzame en goed bereikbare wijk met oog voor biodiversiteit’, zijn niet helder genoeg beschreven.

Om te voldoen aan haar woningbouwopgave wil de gemeente Amersfoort het gebied De Hoef-West, ook bekend als Hoefkwartier, veranderen van kantorengebied naar een gemengd woon- en werkgebied. Hiervoor komt een nieuw bestemmingsplan. Voordat de gemeenteraad hierover besluit, moeten de milieugevolgen door een onafhankelijke commissie onderzocht en goedgekeurd worden in een milieueffectrapport.

In het plan wordt nu uitgegaan van 5.000 werkplekken en maximaal 2.500 nieuwe woningen. ,,Maar het lijkt aannemelijk dat er veel meer woningen en werkplekken in het gebied komen”, schrijft de commissie over het rapport. ,,De effecten op onder andere mobiliteit en de woon- en leefomgeving worden hierdoor mogelijk onderschat.”

De gemeente heeft een aantal ambities voor het gebied. Zo moet het een duurzame en goed bereikbare wijk worden, met oog voor biodiversiteit. ,,In het rapport wordt niet beschreven wanneer deze ambities bereikt zijn en wat de minimale eisen zijn waaraan ze moeten voldoen. Hierdoor is het niet duidelijk of de verschillende ambities wel met elkaar te realiseren zijn.”

Het advies van de Commissie is daarom om het milieueffectrapport eerst aan te vullen en pas daarna een besluit te nemen over De Hoef-West. Hieruit moet blijken wat de gevolgen voor de omgeving zijn bij de komst van meer woningen en wat het beoogde en minimale niveau van de ambities is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie