Afbeelding
Keistadnieuws

Amersfoort bouwt duurzaam en dat zal iedereen weten

29 november 2021 om 10:31 Natuur en milieu

AMERSFOORT Amersfoort bouwt duurzaam, en dat mag iedereen weten. Sinds woensdag prijkt de tekst ‘No More blah, blah, blah, blah’ op een 70 meter lange steigerdoek aan de zijgevel van nieuwbouw op het Hof van Duurzaamheid in Amersfoort.

Het is een uitspraak van klimaatactiviste Greta Thunberg. Tijdens de COP26-top (Climage Change Conference) in Glasgow op 1 november sprak zij met deze woorden uit dat de klimaatbijeenkomsten tot nu toe nergens toe hebben geleid.

HOUTEN HUIZEN En daarom moet het anders vindt bouwbedrijf Karbouw. Directeur Marco Berger: ,,We moeten afscheid nemen van het weinig duurzame beton en staal en schoner bouwen. Ik wil bouwen met de volgende generatie in gedachten; voor mijn dochters wil ik een mooiere wereld achterlaten”

Karbouw bouwt in opdracht van Schipper Bosch 150 gasloze woningen waarvan 47 van hout. Volgens Karbouw scheelt het ruim een ton CO2-uitstoot voor elke kubieke meter die met hout wordt gebouwd in plaats van met beton. Bovendien is hout licht waardoor het aantal transportbewegingen flink afneemt. Daarnaast kunnen houten gebouwen gemakkelijk worden gedemonteerd, verplaatst en gerecycled.

MEEST DUURZAME WIJK Een ander project in Amersfoort, Common Woods, claimt zelfs Europa’s meest duurzame wijk te gaan bouwen. De wijk moet op Leusderweg 320 komen, aan de rand van het landgoed Nimmerdor. De paardenopvang op dit voormalige manegeterrein heeft de locatie al in januari 2021 moeten verlaten.

Maar gebouwd worden kan er nu nog niet. De bouwplannen passen nog niet in het ter plaatse geldende bestemmingsplan. Daarom is een ontwerpbestemmingsplan opgesteld. Van donderdag 25 november tot en met woensdag 5 januari liggen het ontwerpbestemmingsplan, de ontwerp-omgevingsvergunning en de daarbij behorende stukken ter inzage in de publiekshal van het stadhuis. Iedereen kan dan zijn of haar zienswijze hierover aan de gemeente kenbaar maken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie