Afbeelding
Extinction Rebellion Amersfoort

Extinction Rebellion plant bomen tijdens ‘guerilla-actie’ in centrum van Amersfoort

2 mei 2021 om 10:30 Natuur en milieu

AMERSFOORT Extinction Rebellion Amersfoort heeft zondagochtend op drie locaties in het centrum jonge bomen geplant. Bij de drie wilgenstekken op het Stadhuisplein, de Grote Spui bij de Koppelpoort en op de Hof hangt een bord met daarop de tekst: ‘Laten we bomen planten in plaats van kappen. Doen jullie mee?’. Extinction Rebellion wil met de naar eigen zeggen ‘guerrilla-actie’ de gemeente en haar inwoners oproepen een toekomstbestendig groenbeleid te voeren.

,,De stekken blokkeren geen verkeer. En mochten ze niet overleven, dan zullen ze door onze activisten weer worden verwijderd”, schrijft de actiegroep in een persbericht. 

Volgens Extinction Rebellion Amersfoort blijft een te groot oppervlak van de stad bedekt met tegels en worden er voortdurend grote hoeveelheden bomen gekapt. ,,Het beleid van onze gemeente is om gekapte bomen in ieder geval te herplanten, maar voor klimaatadaptatie is dat een onvoldoende oplossing”, stelt de actiegroep. ,,Een jonge boom neemt veel minder CO2 op dan een volwassen exemplaar. Het duurt decennia voordat dit op het oude niveau is en dat is tijd die we niet hebben. 

De groep haalt in het persbericht onder meer de bomenkap voor de westelijke rondweg aan. ,,De prioriteit lijkt niet te liggen bij behoud van het groen, laat staan bij de uitbreiding ervan. We zien dat er al 1500 bomen werden gekapt voor de aanleg van de westelijke rondweg, terwijl er voor de weg nog niet eens budget is.”

De actievoerders schrijven daarnaast: ,,De gemeente geeft in haar groenbeleid duidelijk geen prioriteit aan een duurzame toekomst. Het ontbreekt ons college aan visie die de Amersfoortse burger duidelijk wel ziet. Laten we als inwoners van de stad een signaal afgeven dat onze planeet en de leefbaarheid van onze stad in de toekomst voorop moeten staan.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie