Afbeelding
Pixabay

Gezamenlijk actieplan voor 600.000 nieuwe bomen in de provincie

26 januari 2021 om 11:47 Natuur en milieu

AMERSFOORT Binnen drie jaar kunnen er in de provincie Utrecht 600.000 nieuwe bomen staan. Dat staat in het Bomen Actieplan, dat de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) opstelde in opdracht van de provincie. Samen met Landschap Erfgoed Utrecht (LEU) bracht de NMU 38 haalbare boomplantprojecten in kaart. De provincie gaat nu met het advies aan de slag. Ook op diverse plekken in Amersfoort moeten zo’n 90.000 nieuwe bomen geplant worden, zo staat in het plan. 

Naast de provincie Utrecht zetten nog elf Utrechtse organisaties hun handtekening onder het Bomen Actieplan, waaronder Utrechts Landschap, Natuurmonumenten, Bosgroep Midden Nederland en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. 

NIEUWE BOSSEN Het Bomen Actieplan omvat de aanplant van volledig nieuwe bossen, maar ook het bijplanten van nieuwe bomen in bestaande bossen en het aanplanten en herstellen van landschapselementen zoals houtsingels, knotbomen en hakhoutbosjes. Een voorbeeld van een project dat al loopt, is de bosaanplant in natuurgebied Lunenburgerwaard, bij Wijk bij Duurstede. 

Bomen zijn van levensbelang, vinden de twaalf ondertekenaars. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan een stabiel klimaat, bieden beschutting voor dieren en zijn een plek voor mensen om te recreëren. ,,Kijk hoe enorm druk het is in de bossen; mensen hebben de natuur herontdekt en een bezoek aan het bos is favoriet,” zegt Rolf Schipper van de NMU. 

SOORTENRIJKDOM Een gezond bos, landschapselementen, erfbeplanting en bomen in parken en tuinen zijn belangrijk voor de soortenrijkdom. Om al deze redenen willen de organisaties de bestaande bossen behouden, en zoeken naar manieren om hier natuur en bomen aan toe te voegen. ,,Wat vooral nodig is, is uitbreiding van het bestaande bos en landschapselementen, en daarvoor zijn grond en geld nodig,” aldus Hein Pasman van Landschap Erfgoed Utrecht. ,,En daarnaast is elke boom die geplant wordt er eentje.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie