Afbeelding
Simon Lamme/Gemeente Amersfoort

Operatie Steenbreek: 1.600 vierkante meter wordt groen

Natuur en milieu

AMERSFOORT Met 25 projecten gaat Steenbreek Openbare Ruimte komende tijd de stad verder vergroenen. Zo'n 1.600 vierkante meter stenen in Hooglanderveen, Nieuwland, Bergkwartier en Soesterkwartier gaan er uit en maken plaats voor vaste planten, heesters of gras, meldt de gemeente.

Steenbreek Openbare Ruimte is onderdeel van de Groenvisie die in 2016 door de stad is opgesteld. Bewoners van dit dorp en de drie wijken dienden de afgelopen tijd initiatieven in om hun eigen buurt groener te maken. In totaal leverde dat 166 ideeën op. Daar zijn 25 projecten uit geselecteerd.

Dertien kleinere initiatieven worden in het regulier gemeentelijk groenonderhoud opgenomen en kunnen binnenkort starten. Twaalf grotere projecten worden uitgewerkt en afgestemd met omwonenden. Wethouder Klimaatadaptatie en groen Kees Kraanen: ,,Veel mensen benaderden ons met mooie en slimme ideeën om de stad groener te maken. Onder het motto 'tegels eruit, groen erin' werken gemeente en inwoners samen aan een groenere stad. Dat kan niet zonder elkaar: inwoners weten zelf natuurlijk heel goed waar de kansen liggen in hun straat. De gemeente heeft de kennis, kunde en middelen om de initiatieven te realiseren. En dan nu aan de slag."

[PROJECTEN] De twaalf grotere vergroeningsprojecten per wijk zijn de volgende. Hooglanderveen: pleintje Van Tuylstraat tegenover de Sint Jozefkerk; rondom de bomen en stoep ter hoogte van Amendijk 9-29. Nieuwland: rondje op het einde van de straat aan de Watermunt; delen van de kruising Groene schaap/Poortersdreef; omgeving Kikkerbeet in de bocht met fietsbrug naar Libelle; Brinkenpad bij het begin van de fietsbrug. Bergkwartier: pleintje op de kruising Appelweg/Utrechtseweg; pleintje Utrechtseweg/hoek Bergstraat/Vlasakkerweg. Soesterkwartier: middenberm tussen vrij liggend fietspad langs begraafplaats NZ en rijbaan Noorderwierweg; pleintje op de kruising Noorderwierweg/Puntenburgerlaan; doorsteek wandel-/fietspad Chrysantstraat/Goudsbloemstraat; stoep Puntenburgerlaan nummer 10-14.

Komend voorjaar nodigt de gemeente inwoners van een aantal andere wijken uit om hun vergroeningskansen in te dienen.

 

[SELECTIE] Alles bij elkaar heeft de gemeente 166 zogeheten 'vergroeningskansen' ontvangen. In een eerste beoordeling vielen 73 initiatieven (44 procent) af; voornamelijk omdat de ideeën overeen komen of omdat zij niet voldoen aan het eisenpakket van Steenbreek Openbare Ruimte. De resterende 93 kansen zijn volgens de gemeente vervolgens getoetst op de aspecten veiligheid, uitvoerbaarheid, gebruik, (zelf)beheer en betaalbaarheid. Op basis van deze criteria zijn uiteindelijk 25 projecten (15 procent) geselecteerd die in uitvoering gaan. Deze projecten hebben binnen het beschikbare budget de meeste impact qua omvang of betrokkenheid van omwonenden. Waar het kan, wil de gemeente hier samen met omwonenden samen optrekken in aanleg en onderhoud. 

advertentie