Binge Collective presenteert klassieke (film)muziek in heldere beeldtaal, om zo de schoonheid, kracht en toegankelijkheid van klassieke muziek te onderstrepen.
Binge Collective presenteert klassieke (film)muziek in heldere beeldtaal, om zo de schoonheid, kracht en toegankelijkheid van klassieke muziek te onderstrepen. Hans-Peter van Velthoven

Binge Collective en De Weg in Veerensmederij

12 juni 2022 om 08:30 Muziek

AMERSFOORT Het podium van Theater De Veerensmederij is op zondag 26 juni om 15.00 uur voor BINGE Collective, een groep van vijf musici. Tenor Erik Slik is één van de vier zangers die deel uitmaken van BINGE Collective. Hij en vele andere professionele musici hadden niet of nauwelijks werk in de lockdownperiode, maar zochten elkaar juist in die periode op om de creativiteit te bundelen en samen naar een mooie productie toe te werken. Want wat doe je als de wereld stil lijkt te staan, de tijd gewoon doortikt en er een onzichtbare vijand op de loer ligt? Je probeert ook als musicus je draai te vinden in het nieuwe normaal. 

,,De titel Binge verwijst naar Binge Watching op Netflix waar veel mensen in de lockdownperiode hun tijd mee doodden. In veel series klonk de mooiste muziek, zoals in de Spaanse serie Casa de Papel. Collega Mijke Sekhuis belde mij met het idee om met filmmuziek iets moois te gaan doen. We kozen voor een frisse aanpak en begonnen met een schone lei. Met haar organisatorische talenten slaagden sopraan Mijke Sekhuis en mezzo Janneke Schaareman erin om samen met ons onze ideeën ook echt van de grond te krijgen. Zo werd in de persoon van Ruut van der Beele een goede regisseur gevonden en werd het camerawerk door Pepijn Robben verzorgd.”

In een half jaar tijd werd door vijf geschoolde musici lethargie omgezet in creativiteit en zo ontstond de tragikomische muziekfilm Binge Collective: Lockdown Sessions. In deze film presenteert Binge Collective klassieke (film)muziek in heldere beeldtaal, om zo de schoonheid, kracht en toegankelijkheid van klassieke muziek te onderstrepen. Van aria tot soundtrack, met een eigenzinnig en hedendaags karakter. Erik Slik herinnert zich januari 2021 nog goed. ,,Het had toen enorm gesneeuwd en dat maakte onze filmopnames extra bijzonder. In en om Radio Kootwijk maakten we ook de prachtigste beelden. Audio opnamen voor de film werden opgenomen in de Kleine Zaal van het Concertgebouw die ten tijde van de lockdownperiode daarvoor beschikbaar was. Binge Collective verwijst ook naar het collectief dat we samen vormen, waarbij we vooral samen gaan voor deze productie en elkaars kwaliteiten ook ten volle benutten. Zo komt bas-bariton Tiemo Wang ook als violist en als bespeler van de duduk voor het voetlicht.”

Alleen het vertonen van de film vonden wij als Binge Collective niet voldoende

HYBRIDE VOORSTELLING In de hybride voorstelling Lockdown Sessions Live, komen film, muziek en theater samen: de film Binge Collective: Lockdown Sessons wordt theatraal omlijst met muzikale favorieten van de vijf musici van Binge Collective. Zo geven zij een uniek inkijkje in hun belevingswereld en hun creatieve maakproces. ,,Alleen het vertonen van de film vonden wij als Binge Collective niet voldoende”, zegt Erik Slik. ,,Wij wilden ook live muziek in de voorstelling brengen. We zijn als solisten te horen in liederen en aria’s maar zingen ook vierstemmig in een klassiek getint arrangement van Moon River van Bob Zimmermann. Ook zingen we een compilatie uit het Requiem van Mozart. Wanneer het publiek de zaal betreedt zullen wij ze helemaal in de sfeer van de lockdown opwachten. Daarom gaan we terug in de tijd en zijn we in die hoedanigheid te zien als musici die het noodgedwongen tijdelijk over een andere boeg moesten gooien. Na de film volgt dan het live gedeelte waarin we als zangers met pianiste Valentina Toth weer helemaal terug bij ons oude normaal; de muziek, zijn.” 

Erik Slik constateert dat het werk weer aantrekt maar dat het publiek de weg naar de concertzaal nog niet massaal heeft gevonden. ,,Dat zien we ook bij concerten van Frommermann, het vocaal ensemble waar ik deel van uitmaak. Het zal ongetwijfeld goed komen. De stijgende prijzen van het levensonderhoud zal wellicht ook van invloed zijn op het concertbezoek.” Net als veel collega’s heeft Erik Slik in de lockdownperiode ook noodgedwongen tijdelijk ander werk gedaan. ,,Ik was on-line medewerker bij het cosmetisch imperium Rituals, bekend van zeep en shampoo. Ik ben blij dat de agenda weer vol loopt, want dagelijks lang achtereen achter de laptop is niet mijn levensvervulling.” In augustus staat Erik Slik in de opera Divorce of Figaro van Holland Opera in de Werkspoorkathedraal. Jaren geleden debuteerde hij al bij Holland Opera in de productie The day after op Fort Rhijnauwen.

 Ik ging mijn droom achterna en mocht op een geleende harp studeren aan het conservatorium van Enschede

EKATERINA LEVENTAL Op zaterdag 25 juni om 20.30 uur brengt harpiste en zangeres Ekaterina Levental de persoonlijke theatervoorstelling De Weg. In deze voorstelling toont zij het publiek de weg die zij moest afleggen om als tiener vluchtend door verschillende landen uiteindelijk in Nederland te blijven. Door oplaaiend antisemitisme en het uiteenvallen van de Sovjet Unie konden Ekatarina en haar familie uiteindelijk niet in Oezbekistan blijven. Zelf zegt ze erover: ,,Na aankomst in Amsterdam kwamen we terecht in een opvangcentrum voor vluchtelingen. Ik ging mijn droom achterna en mocht op een geleende harp studeren aan het Conservatorium van Enschede. Zang werd ook een passie die ik vervolmaakte.” Ekaterina speelt in de voorstelling harp, ze zingt en danst en ze vertelt over haar afkomst en hoe die van de ene op de andere dag bepalend werd in het alledaagse leven. Ze vertelt ook over de hoe ze de weg zocht naar het sprookje zoals ze dat kende uit het theater. Gedreven door een onuitputtelijke veerkracht en hoop werd ze de bevlogen en veelzijdige musicus die ze nu is. ,,Uiteraard heb ik wel eens heimwee, maar dat is een heimwee naar geur en en vervlogen indrukken, naar de nostalgie van de jeugd die er toch niet meer is. Ik kan wel zeggen dat ik Nederland mijn draai gevonden heb.”

door Peter Bruinsma

Binge Collective, zondag 26 juni 15 uur; De Weg zaterdag 25 juni 20.30 uur. Theater De Veerensmederij Amersfoort.
Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op: https://www.theaterveerensmederij.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie