Afbeelding
Peter Bruinsma

Familievoorstelling De Troostprijs tijdens Kindermuziekweek in Veerensmederij

30 maart 2022 om 17:00 Muziek

AMERSFOORT De landelijke Kindermuziekweek wil ieder jaar tien dagen lang alle kinderen uit Nederland van 0 tot 12 jaar laten genieten van het maken van en het luisteren naar (live) muziek. Tijdens de kindermuziekweek kun je naar voorstellingen, concerten en workshops in De Flint, Icoontheater, theater De Lieve Vrouw en De Veerensmederij.

door Peter Bruinsma

De Kindermuziekweek is dit jaar voor het eerst een combinatie van live activiteiten en een online aanbod. ,,Online bleek een mooie toevoeging en is niet meer weg te denken uit de Kindermuziekweek. Hierdoor kunnen we nog meer kinderen in Nederland bereiken”, zegt Feyo Sickinge, voorzitter van de Kindermuziekweek. 

THEMA Dit jaar is Vrienden het thema van de Kindermuziekweek. Wat is er leuker dan samen met je vrienden muziek luisteren of maken. Het Kindermuziekweeklied Ik en jij is tot stand gekomen in samenwerking met educatief partner 123Zing. Het lied is geschreven door Jan Groenteman en sluit goed aan op het thema. Bovendien wordt het gezongen door Ayana, winnares van het Junior Songfestival 2021. 123Zing biedt bij het lied een gratis (digitaal) muzikaal lespakket voor alle scholen in Nederland. 

DE TROOSTPRIJS Op zaterdag 9 april om 19.30 uur presenteert dansgezelschap de Stilte de voorstelling De Troostprijs in De Veerensmederij Amersfoort. De Troostprijs is een dansvoorstelling voor kinderen vanaf 7 jaar met live muziek op piano en viool gecomponeerd door componist des vaderlands Martin Fondse. Met vier dansers, een piano viool en zang viert het ensemble de beperkte houdbaarheid van eeuwige roem in een choreografie van Jack Timmermans. 

STICHTING DE STILTE Kim van Zwietering van Stichting De Stilte zegt erover: ,,We houden toespraken, we maken erepodia. We slaan elkaar op de schouders en belonen elkaar met prijzen. We noemen onszelf tot winnaars. We delen lintjes uit, medailles, bekers. We bouwen prijzenkasten tot aan het plafond onder het motto: The sky is the limit. We vergelijken, willen ons onderscheiden en gaan de strijd aan met elkaar. En toch zijn en blijven we nietige wezens in een overweldigend universum. Elke prijs is een troostprijs.” 

ALLE LEEFTIJDEN Voorstellingen van De Stilte zijn dankzij de gelaagdheid geschikt voor alle leeftijden. De Stilte wil met meerduidige voorstellingen en dansactiviteiten die de verbeelding prikkelen de speelse leerdrift van kinderen stimuleren en hun vermogens aanjagen. Door het spel leert een kind met hart en ziel zijn wereld kennen en zich te positioneren in een overdonderende samenleving. Spel is de tegenhanger van alledaagsheid: het persoonlijke oefenterrein van het kind. De voorstellingen van De Stilte nemen de kinderen serieus en presenteren een nieuw dansidioom dat samensmelt met thematiek, toneelbeeld en muziek. 

PRODUCTIE De werkelijkheid wordt in producties niet geïmiteerd, maar verbeeld en gestileerd. Het gezelschap heeft langlopende relaties met componisten, musici, dansers en choreografen. Met om en nabij zeventienhonderdvijftig activiteiten per jaar richt De Stilte zich speciaal op het ontwikkelen en uitvoeren van producties voor kinderen. 

AFSLUITING Op zondagochtend 10 april kunnen de kleintjes naar Bully, Bully in Theater De Lieve Vrouw. Dat is een peutermusical in de stijl van West Side Story over vriendschap en het ‘onbekende’ met twee spelers, veel liedjes, grappig geruzie, gedram en een happy end. Op zondagmiddag 10 april wordt de Kindermuziekweek in De Veerensmederij afgesloten door een nieuw gezelschap uit Maastricht. Zij spelen: Vlogel. Een heel mooie en lekker droevige muziekvoorstelling over bang zijn in het donker en mooie dromen.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie