Afbeelding
Felix Quaedvlieg

Concerten in de Veerensmederij op 2 en 3 april: Sound Wave Collective laat jaren veertig herleven

15 maart 2022 om 12:36 Muziek

AMERSFOORT Op zaterdag 2 april geeft het Haagse ensemble Sound wave Collective om 20.30 uur een concert in de Veereensmederij aan de Soesterweg. Om de 150e geboortedag van Piet Mondriaan te vieren geeft het ensemble een modern, maar ook nostalgisch kijkje in de wereld van Mondriaan in het begin van de jaren veertig in New York. 

Sound wave Collective reist terug in de tijd met songs van onder andere Gershwin in combinatie met werken van Piet Mondriaan en met beeldmateriaal van New York in de jaren veertig. Mondriaan’s grote passie was ballroom dansen op zaterdagavond. Het programma begint dan ook met Stravinsky’s ‘Danses Concertantes’, gedanst door het prijswinnende Cubaanse dansgezelschap Otro Lado. Verweven tussen de delen van deze ritmische muziek worden liederen van Porter en Gershwin gezongen door Andrew Toth. De avond wordt afgesloten met de premiere van Mondriaan Dances, een suite voor blazersensemble gecomponeerd door Niek Idelenburg. 

PUBLIEK Libia Hernandez is oprichter en artistiek leider van Sound wave Collective. Zij wil jonge spelers, componisten en andere makers de mogelijkheid bieden om professionele ervaring op te doen en samenwerkingen aan te gaan met diverse disciplines. ,,We bestaan sinds 2019 en mijn doel is om jonge musici perspectief te geven. Tenslotte is er veel bezuinigd en heeft onze sector veel geleden onder de periode van lockdown. Wij willen klassieke muziek combineren met andere stijlen. De bezetting van Sound wave Collective verschilt per project maar ik probeer wel vaak dezelfde spelers te contracteren. Met ons programma van 2 april doelen we op twee soorten publiek. Het ene deel gaat voor Gershwin en het andere deel is er voor Stravinsky. Daarbij zal men dus ook kennismaken met een wellicht wat minder bekende stijl. Onze musici zijn jonge Nederlanders. De dansers komen uit Cuba. Een deel van het gezelschap is verbonden aan Covent Garden. Danser Carlos Acoste is daar principal dancer.”

De Stichting Cuban Cultural Ventures in Amersfoort geeft jonge Cubaanse kunstenaars perspectief en bestaat vooral uit Nederlanders die Cuba een warm hart toedragen. Zo is een Cubaanse fotograaf door Cuban Cultural Ventures benaderd om Amersfoort te fotograferen. Sound Wave Collective wil een verbindende schakel zijn tussen verschillende muziekstromingen en genres waar experimenten in de programmering intrigerende combinaties van muziekstijlen vormen. Het ensemble laat zien dat klassieke muziek van deze tijd is en bruggen bouwt tussen culturen en continenten. Mondriaan ging naar New York. Daar hebben artiesten en collega’s een atelier voor hem geregeld en hem een elpee met boogiewoogie muziek gegeven. Stravinsky was voor de oorlog ook al naar New York vertrokken. Gershwin kende Stravinsky en wilde compositieles van hem. “We kennen Stravinsky vooral van de sacre du Printemps”, vult Hernandez aan. ,,Jazz heeft wel degelijk invloed gehad op Stravinsky net als dat het invloed had op het leven en werk van Piet Mondriaan. Mondriaan Dances, het nieuwe werk van Niek Idelenburg kent verwijzingen naar deze periode in het leven van Piet Mondriaan; de jazz, de boogiewoogie. Beelden van New York onderstrepen de band die de kunstenaar had met deze stad.” Hernandez is blij met de ambiance van de Veerensmederij waar het concert plaatsvindt. Ze is ook verheugd over de medewerking van zanger Andrew Toth die voor haar de Amerikaans-Nederlandse Frank Sinatra is. 

door Peter Bruinsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie