Afbeelding
Vento do Norte

Klank en kleur rondom Mondriaan 150: saxofoons van Vento do Norte in Veerensmederij

19 maart 2022 om 14:35 Muziek

AMERSFOORT In het programma Blue, Yellow and Red neemt saxofoonensemble Vento do Norte op zondagmiddag 3 april in De Veerensmederij Amersfoort de luisteraar mee op een avontuur van klank en kleur rondom Mondriaan 150 en het feest van de verbeelding. Gekoppeld aan de stijlperiode van Piet Mondriaan maakt Vento do Norte een programma dat loopt van Bach via Piazolla naar de Nederlandse componisten Chiel Meijering, Jos Pommer en Tjako van Schie met zijn: Fado in Blue, Yellow and Red. 

Mondriaan ontwikkelt zich via Amsterdam en Parijs tot kunstenaar van ogenschijnlijk eenvoudige geometrische elementen, wat het meest tot uiting komt in zijn laatste onafgemaakte werk Victory Boogiewoogie. Componist Johan de Meij componeerde een ‘essay in primaire kleuren’, een groot werk voor saxofoon en harmonieorkest. In dit concert horen we in een aantal schetsen uit ‘Mondriaan’, de primaire kleuren zoals die volgens de Meij klinken. 

PORTO Solist is de vermaarde Henk van Twillert die uit Hoogland afkomstig is, maar al jaren doceert aan het conservatorium in Porto en daar ook woont. Van Twillert herinnert zich zijn tijd aan de Regionale Muziekschool Amersfoort nog goed. ,,Ik heb daar jaren saxofoonles gegeven en uit die tijd stamt ook mijn goede band met het Regionaal Concert Orkest van Wilskracht en hun dirigent Jos Pommer.” 

Ook Pommer is geboren en getogen in Hoogland en was jarenlang dirigent van de Koninklijke Luchtmacht Kapel. Ooit begon hij als dirigent van het Jongerenkoor van de Hooglandse St. Martinuskerk. Vanuit zijn ervaringen in de wereld van HaFaBra maakt Pommer de laatste jaren zijn eigen composities. Zo schreef hij Piet Mondriaan: Art and Life, wat in het zondagmiddagconcert van 3 april op het programma staat. 

TOURNEE Het ensemble Vento do Norte bestaat uit zeven saxofonisten en wordt bezet met een bas, bariton, tenor, alt en sopraansaxofoon. Henk van Twillert is de artistiek leider en speelt zelf sopraansax. Inmiddels woont van Twillert al ruim twintig jaar in Porto, maar hij heeft ook nog steeds engagementen in Nederland. ,,Op 3 april is het concert in de Veerensmederij een onderdeel van een tournee van Vento do Norte door Nederland, waarbij we verschillende theaters aandoen en ook in de Spiegelzaal van het Concertgebouw op de zondagochtend van 3 april optreden. We komen eigenlijk jaarlijks in Nederland, maar door de corona-pandemie werd dat de laatste twee jaar onmogelijk.” 

FADO Van Twillert geeft al jaren les aan een saxofoonklas aan het conservatorium van Porto. Met componist Tjako van Schie werkt van Twillert al dertig jaar samen. In zijn werk Fado in Blue, Yellow and Red verwijst Van Schie ook naar die typisch Portugese fado-muziek in combinatie met de sfeervolle jazzy klanken waar Mondriaan zo dol op was. 

Componist Johan de Meij is in de wereld van HaFaBra geen onbekende. Hij schreef een groot werk voor harmonieorkest en saxofoon. Dat werk met de titel Mondriaan zal in oktober door de Koninklijke Mariniers Kapel in een concert worden gebracht. Van Twillert zal in De Veerensmederij een aantal schetsen uit dit grote werk laten klinken. 

HOUDBAARHEIDSDATUM Van Twillert is inmiddels 63 maar is als saxofonist nog in goede vorm. ,,Natuurlijk zit er een houdbaarheidsdatum aan het werk op de bühne, maar zolang het nog goed gaat, blijf ik het doen.” Wat is de connectie met de Veerensmederij en hoe kwam Van Twillert daar terecht? ,,Ik ken artistiek leider van Holland Opera Niek Idelenburg goed. Niek is ook koorleider en ik heb met hem opgetreden in een werk voor koor en saxofoon. Dat was een mooie samenwerking die naar meer smaakte. We spreken eenzelfde muzikale taal.” 

KLASSIEK Hoe zich de saxofoon tot de klassieke muziek verhoudt? ,,Ik ben gepromoveerd op de Cello Suites van Bach op de saxofoon. Dus saxofoon en klassiek kan best. Denk maar aan de oude koormuziek op cd van het Hilliard Ensemble met saxofonist John Garbarek als solo-saxofonist. In een concert speelde ik ook al eens de Parftita van Bach op saxofoon”.

Blue, Yellow and Red staat voor zondagmiddag 3 april op het programma in de Veerensmederij Amersfoort. Het vangt aan om 15.00 uur. Meer informatie en reserveren via www.deveerensmederij.nl.

door Peter Bruinsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie