Een van de kandidaten is horecaondernemer Derk Koetje.
Een van de kandidaten is horecaondernemer Derk Koetje. Juliana

Wie wordt ‘Maestro van Amersfoort’

2 november 2021 om 08:30 Muziek

AMERSFOORT Het podium van Theater Flint is op zaterdag 6 november vanaf 20.15 uur ingeruimd voor acht bekende Amersfoorters. Zij zullen die avond het Concertorkest Juliana als gastdirigent dirigeren. Een zeer deskundige jury zal de dirigenten in spe beoordelen en een uiteindelijke winnaar kiezen. 


Het idee komt uit de koker van Wilbert van Arendonk, dirigent van Concertorkest Juliana. Hij kende het concept Maestro van televisie en vertaalde het naar het regionale verenigingsleven in Amersfoort. En zo werden journalist Remco Reiding, horecaondernemer Derk Koetje, commercieel manager Arie Lengkeek, oud stadsdichter Nynke Geertsma, winnaar van Heel Holland Bakt Anna Yilmaz, dominee Gerard Kansen, programmamaker Jaap Gunnink en burgemeester Lucas Bolsius bereid gevonden hun dirigeertalent te ontwikkelen en te etaleren.

Van Arendonk koos bewust voor een bont gezelschap van bekende Amersfoorters. ,,Die verscheidenheid zit hem vooral in de beroepen die ze uitvoeren en waarin ze hun bekendheid genieten. Remco Reiding maakte zich vooral sterk voor de nabestaanden van oorlogsslachtoffers en het identificeren van de graven op Rusthof, Derk Koetje kennen we als het boegbeeld van Roze Amersfoort. Het idee kwam vanuit de vereniging. Meestal kiezen we een thema en zoeken daar dan passend repertoire bij. Nu werd het concept van Maestro voor een avondvullend programma gelanceerd.” 

Van Arendonk koos bewust voor een bont gezelschap van bekende Amersfoorters


Het is bepaald niet zo dat de acht Amersfoorters op 6 november voor het eerst voor een orkest staan en in het diepe worden gegooid. Van Arendonk begeleidde hen de afgelopen weken in een uitgekiende en afgewogen leerroute. ,,In de eerste plaats kozen we acht stukken die qua tijd en niveau hetzelfde voor alle deelnemers zijn. Voorwaarde was ook dat alle stukken evenveel amusementswaarde hebben op de feestelijke avond van 6 november. Zo klinkt het Slavenkoor uit Nabucco en Think van Aretha Franklin maar ook Toreador en Out of Africa. In de aanloop naar de grote finale werden de acht deelnemers door mij gecoacht en getraind. Hierbij ging het natuurlijk om zaken als: hoe sla ik de maat en hoe houd ik mijn baton vast. Hoe sta ik ontspannen op de bok. Van alle acht stukken hebben we een geluidsdrager gemaakt die we op een feestelijke avond in de Veerensmederij nog voor de zomer, aan de acht deelnemers hebben uitgereikt. Zo konden de aspirant dirigenten thuis naar hartenlust luisteren en oefenen of staande voor de spiegel zwaaien. Tijdens die kick off in het theater van Hollland Opera kregen de deelnemers ook de partituur en de baton uitgereikt. Inmiddels hebben de kandidaten ook al een halve repetitie voor het orkest gestaan. Uiteindelijk staan ze goed voorbereid en zelfverzekerd op de bok tijdens het grote Maestro van Amersfoort concert.”

KRACHT VAN DE MUSICI Van Arendonk is blij dat het Concertorkest na een lange periode van gedwongen stilte weer op mag treden. ,,In mei 2020 hadden we een groot concert gepland in het kader van 75 jaar Bevrijding. Dat ging helaas niet door. Ook het daarna geplande Kerstconcert moest vanwege een tweede lockdown worden geannuleerd. Het was voor onze vereniging een stille tijd, waarin we elkaar wel virtueel ontmoetten via kleine acties. Maar het echte werk begon pas weer met live repeteren. Het is opmerkelijk om te zien hoe snel we elkaar en de klank van het orkest dan weer terugvinden. Die wil om die eenheid weer te herwinnen kenmerkt de kracht van onze musici.”

Ze zitten in hetzelfde schuitje, dat schept een band

CHEMIE Van Arendonk ziet diezelfde chemie ontstaan bij de aspirant dirigenten. ,,Alle kandidaten weten dat ze allemaal hetzelfde doel delen en dat de muzikale achtergrond bij allen niet vermeldenswaard is. Dat maakt dat ze in hetzelfde schuitje zitten en dat schept een band. We hebben ook een what’s app groep aangemaakt om ervaringen te delen en vragen aan mij als dirigent of aan elkaar te stellen.”

JURY De jury zal bestaan uit musicus Hannie Slingerland, dirigent Simon Kleinjan lid van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie Bart van Meijl, tevens oud-dirigent van Juliana. Het Concertorkest Juliana is het derde orkest van de vereniging en bestaat sinds januari 2009. De vijftig leden zijn bijna allemaal oud Juliana muzikanten die er nu voor hebben gekozen om niet meer deel te nemen aan de loopoptredens. Het Concertorkest speelt een breed repertoire van marsen, filmmuziek, koralen en medleys van bekende popartiesten. Wilbert van Arendonk dirigeert het Concertorkest nu vier en een half jaar. Na het Maestro van Amersfoort evenement zal het Concertorkest Juliana zich gaan voorbereiden op het voorjaarsconcert van 2022.  

Geschreven door Peter Bruinsma

Kijk voor meer informatie en tickets op flint.nl en www.juliana-amersfoort.nl.. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie