‘Sportvissen met een rugzakje’ van start in Amersfoort

10 mei 2022 om 10:29 Mensen

AMERSFOORT Aan het viswater van Hengelsportvereniging Amersfoort gaat op maandag 16 mei het programma ‘Sportvissen met een rugzakje’ van start. Sportvisserij Nederland wil op deze dag onderzoeken hoe sportvissen de mentale gezondheid van veteranen, dak- en thuislozen en (ex-)gedetineerden kan verbeteren.

Aanleiding voor het programma zijn eerdere studies uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, waaruit blijkt dat sportvissen een positief effect heeft op het (neuro)psychologisch welzijn van mensen die bijvoorbeeld lijden aan een Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS). Sportvisserij Nederland startte daarop een ‘eigen’ onderzoek naar de sportvis-effecten op het brein. Naast de vereniging dragen ook Stichting Life Goals, Hengelsportvereniging Amersfoort, Gemeente Amersfoort, Sportpark management Amersfoort en Voetbalvereniging CJVV Amersfoort bij aan de dag. 

BEGELEIDING Circa tien maatschappelijk kwetsbaren zullen op de dag aan het viswater van Hengelsportvereniging Amersfoort samen vissen onder professionele begeleiding door een Viscoach van Sportvisserij Nederland. Ook levert de vereniging benodigde materialen zoals onthaakmatten, hengels en tuigjes.

Tijdens het vissen zal met vragenlijsten worden onderzocht hoe de deelnemers de dag beleven en wat het vissen met hun mentale welzijn doet. De resultaten moeten meer inzicht geven in de meerwaarde van sportvissen voor het brein van mensen met een zogenoemd ‘rugzakje’ – de populaire term voor kwetsbaren waaraan het programma zijn naam dankt.

Het initiatief ‘Sportvissen met een rugzakje’ staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van een langer lopend programma. Eerder hield Sportvisserij Nederland al kleinschalige pilots met gedetineerden en veteranen en in de toekomst wil de vereniging – liefst verspreid door het land – meer dagen zoals deze faciliteren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie