De Winter (in het midden met zwarte trui) hielp Wilfred Genee technisch opleiden voor het radioprogramma van Veronica Inside.
De Winter (in het midden met zwarte trui) hielp Wilfred Genee technisch opleiden voor het radioprogramma van Veronica Inside. Eigen foto

Overdag bij 538, 's avonds Omroep EVA naar een hoger plan tillen

2 juni 2020 om 13:30 Mensen

AMERSFOORT Als klein jongetje riep Elmer de Winter al dat hij later aan de slag wilde voor Radio 538. Inmiddels is hij 34 jaar oud en is hem dat inderdaad gelukt, maar dat niet alleen. Hij zet zich ook in om lokale omroep EVA naar een hoger plan te tillen.

Elmer de Winter was al vroeg met maar twee dingen bezig: ,,Met radio en camera's. Ik wilde óf cameraman worden, of radio-dj", vertelt hij. In 2000 kwam die laatste wens deels uit toen De Winter zijn eigen online radiostation opzette. Van eigen geld betaalde hij de kosten voor onder andere muziekrechten. ,,Het radiovirus heb je, of je hebt het niet. Als jij nu in de auto zit en ik vertel je een verhaal, dan ga je fantaseren over hoe het eruit zou zien. Dat is de magie van radio. Ik vind mensen vermaken leuk en ik ben gek van muziek, dus dit is voor mij de perfecte combinatie."

Dit was een premiumverhaal, exclusief voor abonnees van De Stad Amersfoort dat u de afgelopen weken mogelijk gemist heeft. Lees meer van dit soort verhalen en word lid: https://www.destadamersfoort.nl/abonnement/destadamersfoort-nl/bestellen

Toen De Winter door vrienden werd gevraagd of hij hun zaterdagavondprogramma 'Tussen Happen en Stappen' over wilde nemen bij de lokale omroep in Almere, hoefde hij niet lang na te denken. ,,Dat deed ik toen, maar ik had mijn vizier altijd gericht op 538. Toen hoorde ik dat de programmaleider van 538 op MSN zat. Ik heb hem een bericht gestuurd en werd binnen drie dagen gebeld."

Elmer de Winter zet het komende jaar in op meer zichtbaarheid van EVA tijdens grote evenementenVISUAL RADIO Vanaf dat moment ging het snel. De Winter kwam bij 538 binnen als producer, twaalf jaar later is hij 'product owner Visual Radio'. Dat betekent dat dankzij een systeem, dat hij en een collega hebben geprogrammeerd, je mee kunt kijken in de radiostudio. Daarbij komen dj's automatisch in beeld als ze praten en videoclips worden automatisch ingestart op het moment dat het nummer gedraaid wordt.

VERONICA INSIDE Ook wordt hij gevraagd om achter de knoppen te zitten van radioprogramma Veronica Inside. De Winter: ,,Om Wilfred Genee technisch op te leiden, maar inmiddels 'schuift' hij zijn programma zelf. Op vrijdagmiddag zit ik nog wel achter de knoppen, die dag presenteert Jan-Joost van Gangelen. We hebben afgelopen januari de Gouden Radioring gewonnen. Ik ben er trots op dat ik onderdeel mag uitmaken van het team."

OMROEP EVA Naast zijn vaste baan is De Winter stationmanager bij EVA. Dat is handig als je als lokale omroep bij de tijd wil blijven en dus staan er sinds kort allerlei webcams in de studio. ,,Het leuke van mijn werk is dat ik het hier ook toe kan passen, al is het is een uitdaging, omdat we minder budget hebben. Je kunt al meekijken op de website, maar het is de bedoeling dat we deze beelden uiteindelijk op de website, YouTube en televisie door gaan plaatsen."

Voor de radioman is een fusie tussen lokale omroepen ook aan de orde van de dagFUSIE Voor de radioman is een fusie tussen lokale omroepen ook aan de orde van de dag. Een samenwerking tussen Soest, Baarn, Bunschoten en Spakenburg onder de naam 'Eemland Een' wordt voorzichtig onderzocht. ,,EVA blijft gewoon bestaan, maar de eerste palen voor de samenwerking worden nu geslagen. Je kunt je voorstellen dat we bijvoorbeeld content gaan uitwisselen door elkaars radioprogramma's uit te zenden of dat er een groot televisiekanaal komt waar we allemaal dingen uit gaan zenden. Het is nu nog te vroeg om te zeggen hoe dat er precies uit gaat zien, we moeten eerst alle neuzen dezelfde kant op krijgen."

Dat de functie van de lokale omroep door de jaren heen wel is veranderd, beaamt De Winter. Maar dat betekent niet dat de rol van EVA is uitgespeeld, integendeel: ,,Alles gaat tegenwoordig zo snel met social media. Maar ik denk dat er nog steeds behoefte is aan een lokale of regionale bron van informatie in de buurt. Dat merken we ook aan de telefoontjes of mails die we regelmatig krijgen van mensen: EVA staat op bij de fysiotherapeut, in de kringloop en in snackbars. Dat vinden de luisteraars leuk, horen we veel terug."

Ik denk dat er nog steeds behoefte is aan een lokale of regionale bron van informatie in de buurt

De radiomaker zet het komende jaar nog meer in op zichtbaarheid tijdens grote evenementen met de mobiele studio van EVA. Tot die tijd werkt De Winter aan een beter EVA en voor alle vrijwilligers mag soms best een beetje extra waardering zijn. ,,Niet iedereen beseft precies wat er moet gebeuren en hoeveel mensen hier met liefde en passie bezig zijn om de boel draaiende te houden naast hun vaste baan."

door Charella Hulsbosch

Dit was een premiumverhaal, exclusief voor abonnees van De Stad Amersfoort dat u de afgelopen weken mogelijk gemist heeft. Lees meer van dit soort verhalen en word lid: https://www.destadamersfoort.nl/abonnement/destadamersfoort-nl/bestellen

Dankzij een softwaresysteem, dat De Winter en een collega programmeerden, kunnen luisteraars meekijken in de radiostudio.
'Als jij nu in de auto zit en ik vertel je een verhaal, dan ga je fantaseren over hoe het eruit zou zien. Dat is de magie van radio.'
Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie