Jos Verhoef was erg blij toen het bankje geplaatst was.
Jos Verhoef was erg blij toen het bankje geplaatst was. Privéfoto

Amersfoorter op leeftijd toont sterk staaltje burgerinitiatief

2 maart 2024 om 12:00 Mensen

AMERSFOORT De 94-jarige Jos Verhoef wandelt ondanks zijn hoge leeftijd en lichamelijke ongemakken erg graag de Amersfoortse berg op. Maar om de afdaling goed te kunnen maken was een bankje heel wenselijk om even uit te kunnen rusten. Hij liet een sterk staaltje burgerinitiatief zien om dat voor elkaar te krijgen.

door Maranke Pater

Tientallen keren had de krasse negentiger contact met de gemeente Amersfoort, om vriendelijk te vragen of het mogelijk was om een bankje te realiseren op de Dr. Abraham Kuyperlaan. ,,Ik probeer zo veel mogelijk buiten te komen en met de rollator gaat dat goed. Het verkeer op de Dr. Abraham Kuyperlaan is echter heel druk, vaak raasden de auto’s langs me als ik naar de overkant probeerde te komen om bij een bankje bij de Bergkerk uit te kunnen rusten. Wel honderd keer drukten automobilisten op hun toeters.” Twee keer werd Verhoef geopereerd aan zijn knie, dus zijn wandeltempo is gestaag. 

BEZET

Tijdens zijn wandelingen sprak hij veel met medebewoners en buurtgenoten over zijn wens om aan zijn kant van de Dr. Abraham Kuyperlaan een bankje te realiseren, zodat hij de drukke weg niet meer hoefde over te steken. ,,Ik moet echt even een tijdje kunnen zitten voordat ik weer kan wandelen. Het bankje dat er al stond was ook dikwijls bezet door anderen.” In augustus 2023 besloot Verhoef de gemeente te bellen. ,,In eerste instantie was er wat weerstand, de gemeente was bang dat als ik om een bankje vroeg, heel Amersfoort een extra bankje wilde hebben. Maar ik bleef benadrukken hoe belangrijk het was voor de buurt, want er wonen vooral veel oudere Amersfoorters. Uiteindelijk kwam er een medewerker van de gemeente kijken naar de mogelijkheden en is het in gang gezet.” Voor het bankje er eenmaal stond, duurde dit echter wel even en Verhoef bleef vinger aan de pols houden. ,,Ik heb zelfs begeleiders van zorgvilla Rosorum Amersfoort, het zorgappartement waar ik woon, gevraagd om voor me te bellen en ik heb medewerkers van mijn vorige zorgwoning aan de gemeente laten vragen wanneer er een bankje kon komen. Ook mijn dochter heeft voor me geïnformeerd. Ik deed dit niet alleen voor mij, maar ook voor de andere bewoners. Het is immers een mooi stukje wandelen en het is belangrijk voor ouderen om in beweging te blijven en buiten te zijn.” 

Er zijn nog genoeg senioren die iets willen bereiken en ergens voor gaan

Ook activiteitenbegeleider Hugo de Graaf van zorgvilla Rosorum Amersfoort hielp de 94-jarige. De Graaf: ,,Ik vind het heel mooi om te zien dat meneer Verhoef op deze leeftijd nog een drive en een doel had. Er zijn nog genoeg senioren die iets willen bereiken en ergens voor gaan en zich niet door hun kwalen en beperkingen laten weerhouden. Dat is mooi om te zien. Ik heb hem geholpen om een plattegrond te maken voor de gemeente, waar ik een bankje heb ingetekend en een punaise er naast zette om te laten zien waar we precies het bankje wilden hebben. Ook heb ik Jos zittend op zijn rollator op de foto gezet op de plek waar het bankje moest komen, zodat de gemeente kon zien wat onze wensen waren. Dat hele pakket is naar de gemeente gestuurd,

Vorige week werd het bankje eindelijk geplaatst. Iedere dag ging Verhoef even kijken naar de werkzaamheden die de gemeente uitvoerde om de grond klaar te maken, en naar de uiteindelijke plaatsing. Inmiddels is het bankje ook voorzien van een passend plaatje met de tekst: ‘‘Zolang er plannen zijn, is er leven - Hendrik Groen, JWV maart 2024”. De Graaf: ,,Het is heel passend. Als je je als oudere zo betrokken voelt bij de maatschappij en dingen die je belangrijk vindt in het leven, dan is er nog leven en dan tel je nog mee.”  

Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie