Afbeelding
Pixabay

Amersfoort zoekt nieuwe stadsdichter

20 november 2023 om 13:27 Maatschappelijk

AMERSFOORT De termijn van stadsdichter Twan Vet zit er bijna op en daarom is Amersfoort op zoek naar een nieuwe stadsdichter voor de periode 2024-2026. Kandidaten kunnen zich aanmelden tot en met woensdag 27 december. Op donderdag 25 januari, de Nationale Gedichtendag, wordt de nieuwe stadsdichter gekozen in de hal van het Eemhuis.

De stadsdichter is een ambassadeur van de stad. Hij of zij moet niet alleen een vaardige pen hebben, maar zich ook goed kunnen presenteren. De stadsdichter is zichtbaar en hoorbaar aanwezig in de stad, brengt op aansprekende en toegankelijke wijze de dichtkunst voor het voetlicht en levert minstens twaalf keer per jaar dichterlijk commentaar op de actualiteiten in de stad. Hiervoor krijgt de stadsdichter 5000 euro per jaar. De stadsdichter wordt voor twee jaar gekozen.  

Een jury en het publiek kiezen uiteindelijk wie zich de komende jaren stadsdichter mag noemen. De jury kiest wie de vijf kanshebbers zijn. Vervolgens werken we toe naar de verkiezingsavond waar het publiek ook een stem heeft. Dit jaar bestaat de jury uit: Wichard Maassen (journalist, schrijver en initiator van de verkiezing), Guido de Wijs (schrijver), Tahsin Bülbül (gemeenteraadslid DENK), Erno de Groot (directeur Bibliotheek Eemland) en Mijke Pelgrim (docente en schrijfster).

Iedereen die in Amersfoort woont kan zich aanmelden. Om kans te maken op de titel, moeten kandidaat stadsdichters twee gedichten insturen: een gedicht met als thema ‘de hoogte in’ en een gedicht naar keuze uit eigen werk. Daarnaast is een toelichting betreffende de invulling van het ambt vereist. Geïnteresseerden kunnen reageren tot en met 27 december door bovenstaande te mailen naar ambtelijk secretaris van de verkiezing k.horst@bibliotheekeemland.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie