Jacques de Waart bij zijn verkiezing tot stadsdichter in 2019.
Jacques de Waart bij zijn verkiezing tot stadsdichter in 2019. Bibliotheek Amersfoort

Nieuwe stadsdichter wordt woensdag gekozen

Evenementen

AMERSFOORT Wie wordt de zevende stadsdichter van Amersfoort? Theo Danes, Bart van Veen, Twan Vet óf Hugo Vos? Alle vier dragen ze woensdagavond 1 september in de hal van het Eemhuis gedichten voor, waarna de door het publiek uitgebrachte stemmen worden opgeteld bij de jurystemmen en de uitslag bekend wordt gemaakt. 

De nieuwe stadsdichter zal in verband met corona iets meer dan twee jaar in functie zijn. Het fenomeen stadsdichterschap bestaat sinds 2005. Jacques de Waart vervult deze eretaak vanaf 31 januari 2019.

De finale van de stadsdichtersverkiezing wordt, in verband met corona, nog op 1,5 meter afstand gehouden. De start is om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De wethouder van cultuur Fatma Koser Kaya zal de avond officieel openen.

Daarna vindt er een kort interview met alle kandidaten plaats. Ook mag elke kandidaat drie gedichten voordragen. De presentatie is in handen van de allereerste Amersfoortse stadsdichter David van den Bosch en organisator Karin Horst (bibliotheek). De jury heeft aan de vier genomineerde kandidaten gevraagd om voor 1 september nog een actueel gedicht over Amersfoort te schrijven (thema naar eigen keuze). De jury bestaat uit voorzitter Wichard Maassen (verslaggever Algemeen Dagblad), Rob Smulders (gemeenteraad), Floor Visser (producer evenementen), Elena Alekseeva en Lies Pannevis (bibliotheek).

De huidige stadsdichter Jacques de Waart is uiteraard aanwezig om zijn allerlaatste stadsgedicht voor te dragen. Voor de muzikale omlijsting van de avond zorgt ex-stadsdichter Eva Vleeskruyer.

De nieuwe stadsdichter zal officieel benoemd worden door het Amersfoortse college van B en W.
Wie de stadsdichtersverkiezingsavond bij wil wonen, kan zich via www.bibliotheekeemland.nl opgeven.

advertentie
advertentie