Cliëntondersteuner Martha Boer van Indebuurt033 in gesprek met een cliënt.
Cliëntondersteuner Martha Boer van Indebuurt033 in gesprek met een cliënt. William de Vries

‘Geen vraag is te gek en je hoeft je niet te schamen’

28 juni 2023 om 11:00 Maatschappelijk

AMERSFOORT Een moeilijke brief, de belastingaangifte of een zorgvraag waarvan je niet weet bij welke instantie je ermee terechtkunt: Amersfoorters kunnen voor hulp en ondersteuning aankloppen bij onafhankelijke cliëntondersteuning van Indebuurt033. De drempel is laag en er is altijd een luisterend oor.

Vorige week nog kreeg de onafhankelijke cliëntondersteuner Martha Boer een meneer aan de balie, met een brief van de gemeente in zijn handen. De brief ging over de toekenning van zijn bijstandsuitkering, maar door de omvang ervan en de vragen die erin voorkwamen begon hij toch te twijfelen. Martha kon hem geruststellen. ,,Ik heb de brief gelezen en zei: volgens mij is dit alleen maar goed nieuws”, vertelt ze. ,,In de eerste alinea stond inderdaad dat de bijstandsuitkering is toegekend. Daarna volgden een aantal instructies over afspraken maken en solliciteren. Daarvoor moest de man contact opnemen met de klantmanager van de gemeente, die hem gaat helpen in het traject om werk te vinden. Het was een lange brief, dus ik begrijp heel goed dat hij het niet allemaal begreep. En als Nederlands niet je moedertaal is, is het helemaal lastig.” 

Het is een klein maar treffend voorbeeld dat in één keer duidelijk maakt welke rol de onafhankelijke cliëntondersteuners van Indebuurt033 vervullen voor inwoners van Amersfoort. Zij beantwoorden praktische vragen en wijzen de weg naar de juiste instanties als hulp of ondersteuning nodig is. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als de hulpvrager door een beperking bepaalde dingen niet alleen kan doen. Of iemand heeft door welke reden dan ook problemen bij de opvoeding van zijn of haar kinderen. Ook werkloosheid of financiële zorgen kunnen een reden zijn om aan te kloppen bij een onafhankelijke cliëntondersteuner.

Wij kennen de weg in zorgverleningsland

,,Wij luisteren, beoordelen wat er echt nodig is en zorgen ervoor dat de vraag op de juiste plek terechtkomt”, zegt Martha. ,,Praktische vragen, bijvoorbeeld over het aanvragen van een DigiD of hulp bij de belastingaangifte, pakken onze vrijwilligers op. Is er meer of complexere ondersteuning nodig, dan wijzen wij de weg naar de juiste instantie of we gaan samen met de inwoner in gesprek met het wijkteam. We kunnen ook toelichting geven over bijvoorbeeld de wet langdurige zorg of persoonsgebonden budget. Vaak hebben mensen de klok horen luiden, maar weten ze niet waar de klepel hangt. Wij kennen de weg in zorgverleningsland.”   

MEEGAAN NAAR AFSPRAKEN 

Een onafhankelijke cliëntondersteuner kan ook meegaan naar afspraken met mensen van (zorg)instanties. Martha: ,,Wij zijn dan soms een soort tolk. Ook al spreken mensen dezelfde taal, het kan lastig zijn om iets helemaal goed te begrijpen. Zeker als je zelf zorgen hebt of met problemen kampt, kunnen dingen niet tot je doordringen of is het moeilijk om rustig en goed duidelijk te maken wat je nodig hebt. Daar helpen wij bij. Wij laten de inwoner het woord doen, maar kunnen wel bijspringen.”

De 31-jarige Lieke is één van de Amersfoorters die dankbaar heeft gebruikgemaakt van de hulp van een onafhankelijke cliëntondersteuner. ,,In het verleden ben ik een aantal keer verward geweest en daardoor in aanraking gekomen met de politie”, vertelt ze. ,,Daarna werd ik angstig als ik een politieauto zag. Dan raakte ik in paniek, wist ik geen woorden en eindigde het weer met problemen. Uiteindelijk bracht de wijkagent me in contact met een onafhankelijke cliëntondersteuner. Dat was Martha. Samen hebben we een hulpkaart gemaakt, die ik kan laten zien als de politie mij aanhoudt. Zij weten dan van mijn situatie en kunnen me gericht helpen.” De hulpkaart, die Lieke sinds begin dit jaar heeft, geeft haar een gevoel van rust en vertrouwen. ,,Ik voel me nu meer op mijn gemak buiten. De politie heeft mij sindsdien één keer staande gehouden. Het contact was toen anders dan anders. Zij waren aardig en ik bleef rustig.”

LAAGDREMPELIG

Martha glimlacht. Ze is blij dat zij en haar collega’s bij zoveel verschillende hulpvragen van waarde kunnen zijn. ,,De drempel is laag, geen vraag is te gek. En je hoeft je ook niet te schamen als je iets niet alleen kunt. Iedereen kan in die situatie terechtkomen. Niet alles is op te lossen, maar twee weten meer dan één.” Voor Lieke lijdt het geen twijfel; mocht ze weer hulp nodig hebben, dan weet ze de onafhankelijke cliëntondersteuning meteen te vinden. ,,Honderd procent. Ik raad het ook anderen aan. Het is prettig dat ze niet oordelen, je kunt er open je verhaal doen. Iedereen is welkom met een vraag en dat is een fijn gevoel.”  

*Lieke is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bij de redactie bekend. 

Heb je ook een hulpvraag? Of wil je dat er iemand mee gaat naar een gesprek met een instantie of mee kijkt met een formulier of brief? Bel 033-2048677 of kom langs in een van de informatiewinkels van Indebuurt033. De hulp van de onafhankelijke cliëntondersteuner is gratis. Zie voor alle locaties en openingstijden: www.indebuurt033.nl/informatiewinkels.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met gemeente Amersfoort.

Thijs Tomassen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie