Afbeelding
Scientist rebellion

Wetenschappers blinddoeken opnieuw standbeelden in Amersfoort

9 april 2023 om 09:18 Maatschappelijk

AMERSFOORT Scientist Rebellion (SR) heeft samen met Extinction Rebellion (XR) Amersfoort zondagochtend opnieuw in alle vroegte een aantal Amersfoortse standbeelden geblinddoekt en met borden behangen. 

Het gaat om het beeld van St Joris te paard op de Groenmarkt, de Stadstrompetter op de hoek Langestraat–Muurhuizen, de Sassiaan aan Kleine Koppel, de Zittende houten man in het Plantsoen-West, de Manfiguur aan de Holkerweg en het beeld Kaasje dragen op de hoek Zevenhuizerstraat–Sportlaan in Hoogland.

Het blinderen van standbeelden op zondag is onderdeel van een wereldwijde actie van wetenschappers, getiteld Statue Sunday. ,,Open uw ogen voor de klimaatcrisis en kijk niet weg van de wetenschap.” Dat is de boodschap van SR achter de geblinddoekte beelden. In Nederland werd vorige week in meer dan twintig plaatsen meegedaan, zoals Utrecht, Nijmegen, Groningen en Amsterdam.

Deze ‘Statue Sunday’ actie is een reactie op ,,het onbegrijpelijke gebrek aan urgentie bij politici en bestuurders na publicatie van het recente rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).” Wetenschappers over de hele wereld maken zich grote zorgen over de opwarming van het klimaat en de catastrofale gevolgen daarvan. Zij luiden daarover al decennialang de noodklok. Vanwege het uitblijven van adequate maatregelen maken zij daarbij inmiddels gebruik van burgerlijke ongehoorzaamheid zodat huidige machthebbers stoppen met wegkijken en adequate maatregelen nemen.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie